Helsinkiläistä yksityissairaalaa houkuttelee terveysmatkailu rajan pinnassa

Yksityissairaala Hyksin Oy voisi ostaa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiriltä Eksotelta ja sen lääkäreiltä palveluita samalla tavalla kuin se ostaa palveluita Helsingin yliopistosairaala Hyksiltä ja sen henkilökunnalta.

Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Helsingissä toimiva Yksityissairaala Hyksin Oy mielii mukaan terveysturismin potentiaalisille apajille Etelä-Karjalaan. Yksityissairaalaa kiinnostavat venäläiset matkailijat, jotka tulisivat rajan tälle puolelle erilaisiin lääketieteellisiin hoitoihin.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin perustama yksityissairaala on keskustellut yhteistyöstä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten kanssa. Mitään konkreettista ei ole kuitenkaan vielä sovittu.

Etelä-Karjala on merkittävästi lähempänä ensimmäistä isoa virtapaikkaa eli Pietaria.

Hyksin Oy:n toimitusjohtaja Janne Aaltonen

– Eksote on nähty meidän näkökulmasta luontevaksi kumppanitoimijaksi ja -alueeksi, koska Etelä-Karjala on merkittävästi lähempänä ensimmäistä isoa virtapaikkaa eli Pietaria, sanoo Hyksin Oy:n toimitusjohtaja Janne Aaltonen.

Ei kilpailuasetelmaa

Aaltosen mukaan Etelä-Karjalan keskussairaalan palvelutarjonta täydentäisi Hyksin Oy:n Helsingissä tarjoamia palveluita ilman kilpailuasetelmaa. Etelä-Karjalassa on kaavailtu syöpähoitojen, silmähoitojen ja synnytysten myymistä venäläisille matkailijoille.

– Pitäisin hyvin toivottavana, että tekisimme jossain vaiheessa yhteistyötä, sanoo Aaltonen.

Yhtenä vaihtoehtona on, että Hyksin Oy toimisi hallinnollisena operoijana ja ostaisi Eksotelta, sen lääkäreiltä ja muulta henkilökunnalta palveluita. Näin Hyksin toimii Helsingissä, jossa se ostaa palveluita Helsingin yliopistosairaala Hyksissä työskentelevältä henkilökunnalta.

– Tämä olisi helpoin malli eikä vaatisi Eksoteltakaan muuta kuin pelisääntöjen läpikäyntiä. Toiminta voitaisiin käynnistää suhteellisen nopeasti, Aaltonen jatkaa.

Eksotelle paras vaihtoehto

Etelä-Karjalassa terveysmatkailua on yritetty saada vauhtiin jo pitkään. Viime vuonna Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote oli perustamassa yksityissairaalaa Lappeenrantaan yhdessä terveyspalveluyritys Nordic Clinicin ja hotelliketju Holiday Clubin kanssa. Hanke kariutui ja nyt Eksote etsii uusia kumppaneita julkisista toimijoista.

– Paras vaihtoehto olisi, että lähdettäisiin tekemään tätä yhteistyönä muiden julkisten toimijoiden kanssa, sanoo toimitusjohtaja Pentti Itkonen.

Uskon, että eniten katsotaan nyt Helsingin suuntaan.

Pentti Itkonen, Eksoten toimitusjohtaja

Itkonen pitää Hyksin Oy:tä mieluisana kumppanina. Yhteistyötä on kyselty myös muista Kaakkois-Suomen sairaanhoitopiireistä, mutta naapurit eivät ole innostuneet.

– Uskon, että eniten katsotaan nyt Helsingin suuntaan, Itkonen sanoo.

Hyksin sopii myös poliitikoille

Terveyspalveluiden myyminen venäläisille tietää vielä poliittisen väännön Etelä-Karjalassa. Eksoten hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen (sd.) on tähän asti vastustanut sitä, että kuntayhtymä menisi mukaan terveysmatkailuun. Vesterisen mukaan koko hallituksen demariryhmä vastustaa ajatusta, että Eksote lähtisi perustamaan osakeyhtiötä terveyspalveluiden myymiseksi venälläisille.

– Demareiden kanta on ollut, että emme lähde yksityissektorin kanssa mitään yrityksiä perustamaan tätä terveysmatkailua varten. Emme lähde minkään hömppäveikkojen matkaan, kuten tässä aiemmin oli esillä, Vesterinen sanoo.

Hyksin Oy:n kanssa Vesterinen olisi kuitenkin valmis yhteistyöhön.

– Olemme alusta asti linjanneet, että yhteistyötä pitää ja voidaan tehdä muiden julkisen sektorin sairaanhoitopiirien kanssa ja luen tämän Hyksin Oy:n sairaanhoitopiirin omistamaksi sairaalaksi. Nyt olemme todella iloisia, jos meitä on kuultu ja että lähdetään tälle linjalle, Vesterinen toteaa.

Eksoten hallituksen varapuheenjohtaja Katri Pulli (kesk.) haluaisi jatkaa terveysturismin kehittämistä. Pulli puolustaa terveysmatkailua julkiseen terveydenhoitoon mahdollisesti tulevien lisätulojen toivossa.

– Meillähän on asiakasmäärät aika niukat esimerkiksi sädehoidossa. Meillä on kalliit laitteet olemassa, mutta niille ei ole täyttä käyttöä. Onko meillä jatkossa mahdollisuus pitää yllä kalliita hoitoja, jos niille ei ole suurempaa käyttöä. Sekään ei ratkaise, että hoitoa myydään muille sairaanhoitopiireille. Ei sairaanhoitopiiri saa voittoa toiselta piiriltä, Pulli toteaa.

Pullin mielestä Eksoten on nyt tärkeää verkostoitua suomalaisten muiden yksityissairaaloiden kanssa sekä löytää luotettava kumppani itärajan takaa.

– Ei se toimi niin, että meillä on lehti-ilmoitus. Sieltä pitää löytää luotettava taho, jota kautta asiakkaat ohjautuu tänne.

Artikkelia on muokattu 30.10. kello 8.30. Hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen on täsmentänyt lausuntoaan terveysmatkailuun. Aiemmin Vesterinen ilmoitti vastustavansa ylipäätään terveysmatkailua.