Mäntän kuvataideviikot nostaa ensi vuonna esiin ulkomaalaistaustaisia taiteilijoita

Mäntän kuvataideviikot on kutsunut vuoden 2015 kuraattoreiksi Kalle Hammin ja Dzamil Kamangerin. Näyttelyn kokoaa ensimmäistä kertaa taiteilijapari.

kulttuuri
Näyttelykeskus Pekilo ulkoa
Heikki Vesterinen

Mäntän kuvataideviikkojen ensi vuoden teemaksi on valittu ulkomaalaistaustaiset taiteilijat Suomessa. Teeman ovat päättäneet kuvataideviikkojen kuraattoreiksi valitut Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger. Näyttelyn kokoaa ensimmäistä kertaa taiteilijapari.

– Luonnehdimme näyttelyä transkulttuuriseksi, jossa korostuu liike rajojen ylitse ja joka ei vaadi pysyvää sitoutumista johonkin tiettyyn identiteettiin tai kategoriaan, taiteilijat kertovat kuvataideviikkojen tiedotteessa.

Taiteilijoiden mukaan teema nousi esiin, kun he tutkivat Mäntän kuvataideviikkojen taiteilijalistoja kaikilta vuosilta.

– ”Transkulttuuristen” taiteilijoiden osuus on ollut 0–24 prosenttia, taiteilijat sanovat.

Helsinkiläiset Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 2000. Heidän teoksensa ovat käsitelleet eri kulttuurien kohtaamisia. Erityisesti vähemmistöjen edustajien asema, oikeudet ja vapaudet yhteiskunnassa ovat olleet heidän työskentelynsä keskiössä.

Hamm ja Kamanger ovat kutsuneet Mänttään 3rd Space -kollektiivin kuratoimaan oman osuutensa. 3rd Space on helsinkiläinen, seitsenhenkinen taiteilijoiden ja kuraattoreiden kollektiivi.

Mäntän kuvataideviikkojen taiteilijalista julkistetaan helmikuussa 2015.