1. yle.fi
  2. Uutiset

Verotilastot: Humppilassa tienataan alle puolet siitä mitä Riihimäellä

Kantahämäläiset maksoivat viime vuonna lähes seitsemänsataa miljoonaa euroa kunnallis- ja ansioveroja. Kun mukaan lasketaan pääomaverot, Yle-vero, sairausvakuutusmaksut ja kirkollisverot, pulittivat maakunnan asukkaat yli kahdeksan ja puolisataa miljoonaa euroa.

verotus
Veroprosentti
Tuuli Kuismin / Yle

Kunnallisverojen ja valtion ansiotuloverojen määrä kasvoi Kanta-Hämeessä 4,6 prosenttia edellisvuodesta. Kuntaverojen määrän kasvu oli valtionveroja vähäisempää.

Verotilaston perusteella riihimäkeläisillä on maakunnan parhaat ansiotulot. Valtio keräsi riihimäkeläisiltä ansiotuloveroja 922 euroa asukasta kohden. Hämeenlinnalaiset jäivät hivenen jälkeen 905 euron veroilla. Humppilassa maksettiin ansiotuloveroja valtiolle vähiten, 420 euroa asukasta kohden. Forssassa vero oli toiseksi pienin, 564 euroa.

Pääomatuloista valtio keräsi veroja Kanta-Hämeessä yli 54 miljoonaa. Kasvua edelliseen vuoteen oli lähes kymmenen prosenttia.

Pääomatuloista suhteellisesti eniten veroja maksoivat ypäjäläiset: 467 euroa asukasta kohden. Yli neljäsataa euroa pääomatuloja asukasta kohden maksettiin myös Tammelassa (431 euroa) ja Hämeenlinnassa (418 euroa). Vähiten pääomatuloveroja maksoivat forssalaiset (210 euroa) ja riihimäkeläiset (222 euroa).

Yhteisöveroja Kanta-Hämeen kunnat saivat runsaat 30,6 miljoonaa euroa. Yhteisöveroja asukasta kohden keräsi eniten Riihimäki, 232 euroa. Hämeenlinnan osuus yhteisöveroista oli 192 euroa asukasta kohden. Pienimpään osuuteen saivat tyytyä Ypäjä (94 euroa) ja Hattula (106 euroa) asukasta kohden.

Lue seuraavaksi