1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Oikea asenne siivittää harrastajan turvalliseen ilmailuun

Perusta turvalliselle lennolle valetaan jo maan kamaralla. Turvallisuutta ei voi liiaksi korostaa ilmailun ollessa kyseessä, lentokerhot ovat tässä tärkeässä asemassa.

Kuva: Kia-Frega Prepula / Yle

Erik Nyberg tuntee ilmailun harrastus- ja ammattipuolet. Hän toimii lennonjohtajana Kokkola-Pietarsaaren lentokentällä, samalla kentällä tulee vietettyä vapaa-aikaa, sillä harrastajalentäjä Nyberg on myös Kokkolan ilmailukerhon aktiiveja.

Nybergin mielestä kaikki turvallisuusajattelu lähtee asenteesta, etenkin lentoa edeltävien proseduurien on toimittava hyvin. Tähän kuuluu muun muassa koneen tarkastaminen huolella. Esimerkiksi Kalajoella tapahtui joitakin vuosia sitten onnettomuus, jonka syynä oli koneeseen hihnalla kiinnitetty betoniporsas. Painon tehtävänä oli estää tuulen riepottelu koneen ollessa parkissa kentällä.

– Jos tekniikka pettää, sille ei tietenkään voi mitään, mutta lennon valmistelu on asenteesta kiinni. 1990-luvulla esimerkiksi oli paljon onnettomuuksia, joiden syynä oli polttoaineen loppuminen. Niitä ei ole enää viime vuosina ollut. Ei saa luottaa pelkästään mittariin, vaan on katsottava siiven päältä tankkiin, että siellä on polttoainetta, kertoo Nyberg.

Vuonna 2013 Suomessa ilmailu vaati seitsemän kuolonuhria, edellisvuonna kuusi. Harrastusmäärään suhteutettuna luvut ovat suuria.

Nybergin mukaan Kokkolan ilmailukerhossa on kiinnitetty paljon huomiota turvallisiin toimintatapoihin.

– Esimerkiksi kerhomme Cessnan suorituskyky riittäisi lähtöön kiitotien puolivälistä, niin en lähde, vaan rullaan aina kiitotien päähän. Jos tulisi moottorihäiriö lentoonlähdössä, niin silloin voisi laskeutua vielä takaisin kiitotielle. Jos taas moottorihäiriö tulisi vasta myöhemmin, silloin olisi korkeutta jo sen verran, että pystyisi kaartamaan takaisin kentälle.

Kokkolan ilmailukerhoon kuuluu noin 130 jäsentä, ylipäätään suurin osa lentäjistä kuuluu johonkin kerhoon, joita pohjalaismaakunnistakin löytyy useita. Nyberg kehuu Kokkola-Pietarsaaren lennonjohdon ja ilmailukerhon hyvää yhteistyötä, johon kuuluu esimerkiksi säännöllisesti koulutusta lentäjille.

– Lennonopettajista on paljon kiinni, että he saavat opetettua sen oikean asenteen. Väheksymättä "korpikenttiä" niin valvotuilla lentopaikalla, jossa on lennonjohto, tietotaitoa löytyy ehkä enemmän, sanoo Erik Nyberg.