Kristiinan Uriah Heep –hurmos on kestänyt jo vuosikymmeniä

Turkulaiselle Kristiina Hopearuoho-Saajalalle maailmassa on melkein vain yksi yhtye: Uriah Heep. Hopearuoho-Saajala fanittaa aktiivisesti yhtyettä faniyhdistyksessä ja on myös saanut tavata nuoruutensa idolin, Ken Hensleyn, kasvokkain.

Kristiina Hopearuoho-Saajala pitelee kädessään yhtä Uriah Heep -aarrettaan: nimikirjoituksilla varustettua Demonds and Wizards -levyä. Kuva: Jyrki Helin / Yle

70-luku oli brittiläisen Uriah Heepin kulta-aikaa, mutta Suomessa suosio ei ole lakannut koskaan. Yhtye keikkailee Suomessa edelleen – peräti kahdessa eri kokoonpanossa. Uriah Heep -nimeä kantavassa yhtyeessä soittaa alkuperäisjäsenistä kitaristi Mick Box, kun taas Uriah Heep Legends -nimen alla keikkailevat urkuri Ken Hensley ja rumpali Lee Kerslake.

Yksi vannoutuneimmista suomalaisista Uriah Heep -faneista on turkulainen Kristiina Hopearuoho-Saajala. Hän on ihaillut yhtyettä kouluajoista eli 70-luvulta asti. Kaikki alkoi jo kouluaikana, kun hän vähillä rahoillaan osti Heepin levyn Look at yourself.

– Se kolahti ja siitä alkoi fanitus. Biisit ovat aikaa kestäviä eli klassikkoainesta. Niitä kuuntelevat vanhat ja nuoret edelleen.

Enemmän kuin musiikkia

Kristiina Hopearuoho-Saajalalle Uriah Heep on paljon muutakin kuin musiikkia. Levyjä, nimikirjoituksia ja erilaisia fanituotteita on kertynyt vuosien varrella.

– Minulla on tietenkin levyjä, mutta myös erilaisia tarroja, julisteita ja t-paitoja. Nimmareita löytyy sekä paidoista että levyistä.

Biisit ovat aikaa kestäviä eli klassikkoainesta. Niitä kuuntelevat vanhat ja nuoret edelleen.

Kristiina Hopearuoho-Saajala

Muutama vuosi sitten Hopearuoho-Saajala liittyi suomalaiseen faniyhdistykseen ja sai mahdollisuuden tavata yhtyeen urkurin Ken Hensleyn. Look at yourself -vinyylilevy kädessään hän istui kahvilla idolinsa kanssa. Se oli unohtumaton kokemus.

– En olisi ikinä uskonut 70-luvulla, että joskus istuisin hänen kanssaan kahvilla. Ken Hensley kertoi, että Look at yourself on hänenkin mielestään heidän paras levynsä.

Yhteinen mielenkiinnon kohde tuo erilaiset ihmiset yhteen

Kristiina on yllättynyt, kuinka paljon eri-ikäisiä ja eri ammattikunnista olevia ihmisiä on liittynyt faniyhdistykseen. Moni kiertää bändin perässä ympäri maailmaa.

– Osalle fanitus on terapiaa, kun saavat jakaa kokemuksiaan toisten kanssa. Kyllä siinä täytyy olla joku juttu, että jaksaa kuunnella samoja biisejä vuodesta toiseen.

Jyrki Helin