Hyppää sisältöön

Hallitus suunnittelee lukuvuosimaksuja ETA-alueen ulkopuolisille opiskelijoille

Hallitus suunnittelee vähintään 4 000 euron lukuvuosimaksuja EU:n ja Euroopan talousalueen ulkopuolisille opiskelijoille yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin. Korkeakoulujen pitäisi luoda apurahajärjestelmä maksukäytännön yhteydessä.

Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen vahvistaa, että hallitus suunnittelee lukuvuosimaksuja muille kuin Euroopan unionin jäsenmaista ja Euroopan talousalueelta tuleville opiskelijoille.

– Tulot lukuvuosimaksuista tulisivat korkeakoulujen käyttöön, kertoo Satonen.

Maksu olisi vähintään 4 000 euroa lukuvuodelta tutkintoon johtavissa koulutuksissa, joillakin aloilla ehkä enemmänkin. Järjestelmä tulisi käyttöön vuonna 2016.

Maksu ei koskisi vaihto-opiskelijoita. Lisäksi opiskelu suomen- ja ruotsinkielisissä ohjelmissa olisi edelleen kaikille maksutonta.

Lukuvuosimaksujen yhteydessä korkeakoulujen pitäisi luoda apurahajärjestelmä EU:n ja ETA-alueen ulkopuolelta tuleville vähävaraisille opiskelijoille.

Jo aiemmin Euroopan talousalueen ulkopuolisille opiskelijoille on valmisteltu hakemusten käsittelymaksua.

Vihreät: ”Idioottimainen esitys”

Vihreät ja vasemmistoliitto vastustivat lukuvuosimaksuja ulkomaalaisille opiskelijoille hallituksessa istuessaan.

– Sehän on aivan idioottimainen esitys. Lukukausimaksukokeilut muissa Pohjoismaissa ovat selvästi vähentäneet yliopistojen vetovoimaisuutta. Ne ovat myös olleet kansantaloudellisesti tappiollisia, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) sanoo.

Hänen mukaansa lukukausimaksujärjestelmän luominen ja pyörittäminen maksaa enemmän kuin mitä se tuottaa. Alanko-Kahiluoto uskoo myös, että lukukausimaksujen käyttöönotto murentaa maksuttoman koulutuksen periaatetta.

– Tässä on kyse ideologisesta valinnasta. Minkäänlaisia järkiargumentteja tai kansantaloudellisia argumentteja ei ole sille, että lukukausimaksut kannattaisi ottaa käyttöön.

Hän pelkää, että seuraavassa vaiheessa lukukausimaksut otettaisiin käyttöön myös suomalaisille opiskelijoille.

– Ne, jotka haluavat ottaa lukukausimaksut käyttöön, ja kokoomushan tässä on ollut kaikista aktiivisin, haluaisivat laajentaa ne seuraavassa vaiheessa muillekin, Alanko-Kahiluoto väittää.

Esitys lausuntokierrokselle

Hallituksen sivistyspoliittinen työryhmä sopi tiistaina, että esitys lukuvuosimaksuista lähetetään lausuntokierrokselle. Lausuntokierroksen jälkeen on tarkoitus valmistella varsinainen hallituksen esitys.

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Arto Satonen perustelee lukuvuosimaksuja kysynnän kasvulla.

– Koulutus on erittäin nopeasti kasvava toimiala maailmalla. Erityisesti Aasiassa on laaja kiinnostus länsimaista koulutusta kohtaan, sanoo Satonen.

– Tästä voi saada merkittävän vientituotteen ja lisää rahaa korkeakouluillemme.

Hallituksen nykyinen suunnitelma ei sisällä ulkomaisille opiskelijoille verovähennysmahdollisuutta lukuvuosimaksuista, jos he jäävät Suomeen opintojen jälkeen töihin.

Suurissa puolueissa lukuvuosimaksulle on ollut kannatusta aiemminkin.

Arto Satonen oli mukana tekemässä lakialoitetta, johon kertyi hänen mukaansa 119 allekirjoitusta eli enemmistö kansanedustajista. Aloitteen saamien allekirjoitusten perusteella Satonen uskoo, että lukuvuosimaksulla on hyvä mahdollisuus toteutua.

Lukuvuosimaksuista kertoi ensimmäisenä Vihreä Lanka.

Täydennetty kello 16.15:  Opiskelu suomen- ja ruotsinkielisissä ohjelmissa olisi edelleen kaikille maksutonta.