1. yle.fi
  2. Uutiset

Jari Korkki: Tehtävä Budapestissa

Suomen jalkapallomaajoukkueen kannattamisesta on kieltämättä tehty varsin haasteellista. Nyt pitää jännittää jo sitäkin pääseekö edes katsomoon, kirjoittaa Jari Korkki blogissaan.

Jari Korkki
Jari Korkki.
Jari Korkki.Lassi Seppälä / Yle

Perjantai on innokkaimmille Suomen jalkapallomaajoukkueen kannattajille jännittävä päivä. Euroopan jalkapalloliittojen kattojärjestön UEFA:n on tuolloin määrä antaa rangaistukset 11.10. pelatun Romania-Unkari -ottelun tapahtumista.

Unkarilaiskatsomon väitetään syyllistyneen rasistiseen käytökseen, yleiseen häiriköintiin ja soihtujen polttamiseen. Syytettyjen penkillä on myös Unkarin joukkue, joka keräsi ottelussa roppakaupalla varoituksia. Myös Romaniaa tietysti tutkitaan, mutta se ei nyt juuri tällä haavaa suomalaisia kiinnosta.

Miksikö? No siksi, ettäparin viikon päästä perjantaina Budapestissa pelataan Unkarin ja Suomen välinen EM-karsintaottelu, johon ei vielä ole myyty ainuttakaan lippua. Yleensä lipunmyynti vierasotteluihin aloitetaan noin kaksi kuukautta etukäteen, ja Unkarin liitollakin olisi ollut täysi mahdollisuus panna liput kaupan jo syyskuussa, hyvissä ajoin ennen Bukarestin hulinoita. Eipähän saanut aikaiseksi.

Toivoa sopii, että Suomi ja suomalaiskannattajat voittavat kabinetissa.

Nyt sitten vain odotellaan, millainen rangaistus Unkaria odottaa. On täysin mahdollista, että UEFA määrää Unkarin pelaamaan Suomi-ottelun tyhjille katsomoille. Syitä on kaksi: UEFA on kovaotteisesti pyrkinyt kitkemään katsomoista nimenomaan rasistisen käytöksen ja toisekseen Unkari on tavallaan rikoksenuusija. Se pelasi jo edellisissä Brasilian MM-kisojen karsinnoissa yhden ottelun ilman katsojia.

Yhtä hyvin on mahdollista, että Unkari selviää sakoilla tai katsomot suljetaan vain osittain. Mahdollisuuksien rajoissa on sekin, että Ferencvarosin kotikentälle Groupama Arenalle päästetään vain suomalaisia.

UEFA:n piti alun perin käsitellä asia jo viime viikon torstaina, mutta keskeytetty Serbia-Albania -ottelu taisi viedä kurinpitovaliokunnan kaiken huomion. Serbialle mätkäistiin kaksi matsia ilman katsojia. Vitkuttelu on outoa, koska suomalaiskannattajat ovat kiistatta täysin syyttömiä Bukarestin tapahtumiin. Kuten myös pohjoisirlantilaiset, jotka yhtä lailla jännittävät samana päivänä pelattavan Romania-ottelunsa kohtaloa.

Suomalaisia on eri arvioiden mukaan menossa Budapestiin noin 1 500. Määrä on kohtuullisen suuri, koska kyseessä on tämän kaikkien aikojen karsinnaksikin mainostetun ottelusarjan ensimmäinen kunnon vieraspeli, jos jo pelattu vaikeakulkuinen Färsaaret jätetään laskuista.

Suomalainen on vähän huono sietämään ansaitsematonta kyykytystä, enkä mielelläni näkisi puolentoista tuhannen suomalaisen vaeltelevan päämäärättömästi Budapestin keskustassa samaan aikaan, kun stadionilla pelataan. Tosin kaikki toki haluavat nähdä ottelun, vaikka sitten paikallisessa sporttibaarissa.

Kummisetäni Pekka Luhtanen istui UEFA:n teknisessä valiokunnassa 16 vuotta ja on organisaation ainaisjäsen. Siitäkään ei nyt ole apua, sillä kurinpitovaliokunta on päätöksenteossaan täysin itsenäinen.

Toivoa sopii, että Suomi ja suomalaiskannattajat voittavat kabinetissa.

Sen jälkeen on helpompi toivoa voittoa myös kentällä. Sitä tarvittaisiin, jotta Romanian riepottelema huuhkaja nousisi taas mukaan taistelemaan jatkopaikasta.

Sillä jalkapallofanille riittäisi se ensimmäinen kertakin.

Jari Korkki
kirjoittaja on Yle Uutisten politiikan toimittaja, joka katsoo vuosittain vähintään 40 jalkapallo-ottelua paikan päällä

Lue seuraavaksi