Ministeri Paatero: Suonojan selvityksiä ei käyty läpi yksityiskohtaisesti

Kauppaneuvos Soili Suonoja päätti eilen vetäytyä neljän valtionyhtiön hallituksen puheenjohtajan paikalta. Häntä oli epäilty töiden järjestelemisestä lähipiirilleen.

politiikka
Soili Suonoja.
Kauppaneuvos Soili Suonoja.Yle

Omistajaohjauksesta vastaavan kehitysministerin Sirpa Paateron (sd.) mukaan kauppaneuvos Soili Suonojan antamia selvityksiä häneen kohdistuneista epäilyistä ei ole käyty läpi yksityiskohtaisesti.

Paateron mukaan selvitysten yksityiskohtaiseen tutkimiseen ei ole ollut tarvetta sen jälkeen, kun Suonoja ilmoitti vapaaehtoisesti vetäytyvänsä neljästä valtionyhtiön hallituspaikastaan.

Suonoja kiisti eilen julkisuudessa esiin nousseet väitteet töiden järjestämisestä lähipiirilleen. Hän kertoi kuitenkin jättävänsä hallituspaikkansa Finaviassa, Alkossa, Leijona Cateringissa ja Finnpilotissa, jottei kohu vaarantaisi valtionyhtiöiden toimintaa.

– Selvitykset ovat tulleet, mutta emme ole ryhtyneet niitä yksityiskohtaisesti käymään läpi. Kun hän kerran vetäytyi kaikista paikoista pois, niin siihen ei ole tarvetta, Paatero sanoi keskiviikkona Yle Uutisille.

Paatero ei halua arvioida Suonojan perusteluiden uskottavuutta.

– En ole ehkä oikea henkilö sanomaan sitä, missä kohtaa ja kuinka paljon uskottavuutta oli. Tämä oli kokonaisuus, jossa hän itse tuli siihen ratkaisuun, että vetäytyy näistä kaikista paikoista, Paatero sanoo.

Paateron mukaan Suonojan olisi ollut vaikea toimia yhtiöissä pelkästään häneen kohdistuneiden epäilyjen takia.

Hän ei ole henkilökohtaisesti keskustellut asiasta Suonojan kanssa.

Ministeri kertoo harkinneensa, että kyseisten yhtiöiden hallituksiin ei enää valita vain yhtä uutta jäsentä.

– Olen miettinyt, että olisiko tulevaisuudessa rajattava hallituspaikat kahteen, jos toimii puheenjohtajana näinkin suurissa valtionyhtiöissä, Paatero sanoo.