1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lapsiperheet häviävät rahanjaossa vanhuksille? – "Satsaisin elämän alkutaipaleeseen"

Lapsiperheiden tukipalvelut ovat eri tasolla kunnasta riippuen. Esimerkiksi vuosi sitten Pohjois-Karjalasta löytyi viisi kuntaa, joissa ei tarjottu sosiaalihuoltolain mukaista perheiden kotipalvelua lainkaan. Resurssit käytetetään kunnissa usein ikäihmisten auttamiseen. Pienikin satsaus perheiden arkeen auttaisi.

Kotimaan uutiset
Vanhempi ja lapsi
Mari Nupponen / Yle

Nurmeksen perhetragedia on herättänyt keskustelua lapsiperheiden tilanteesta, perheiden avuntarpeesta ja kotiäitien uupumuksesta. Itä-Suomen aluehallintovirastosta kerrotaan, että huoli perheiden tilanteesta ja tukipalveluista on aiheellinen.

– Suomessa on viime vuosina karsittu niin sanottuja vapaaehtoisia palveluja ja samalla on karsittu myös hyvin tarpeellisia, ennaltaehkäiseviä ja ihmisten selvitymistä tukevia toimintoja kuten vähennetty esimerkiksi lapsiperheiden kotipalvelua, kasvatettu päiväkotien ja koulujen lapsimäärää ryhmissä ja niin edelleen, sosiaalihuollon ylitarkastaja Kirsi Kaikko kertoo.

Perheet ja ikäihmiset taistelevat samoista resursseista

Kunnissa kotipalvelu on tilapäistä perheen arjen tukemiseen tarkoitettua työtä. Palvelun avulla pyritään ehkäisemään perheiden ongelmia mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Palvelu perustuu sosiaalihuoltolakiin.

Itä-Suomen aluehallintovirasto selvitti kesällä 2013 alueensa kuntien lapsiperheiden kotipalvelun saatavuutta. Erityisesti Pohjois-Karjalassa esiintyi puutteita. Maakunnassa oli viisi kuntaa (Joensuu, Polvijärvi, Liperi, Kitee ja Lieksa), joissa ei tarjottu kotipalvelua lapsiperheille. Avi seuraa näiden kuntien tilannetta.

Viime aikaiset lasten surmia koskeneet raportit ovat viestittäneet siitä, että tieto pirstaloituu ja jää siirtymättä taholta toiselle. Ennen oli enemmän aikaa olla perheissä ja kodinhoitajille väistämättä syntyi  kokonaiskuva asioista.

Kirsi Kaikko

Aluehallintoviraston mukaan lapsiperheiden kotipalveluun varatut resurssit ovat lähes kaikissa kunnissa hyvin niukat. Lapsiperheet joutuvat taistelemaan samoista resursseista vanhusten kanssa. Avi korostaa, ettei kotipalvelua saa rajata tietyn asiakasryhmän, esimerkiksi ikääntyneen väestön käyttöön.

– Käytännössä sillloin, kun kodinhoitajilta väheni lapsiperhetyö, niin resurssia siirrettiin vanhustenhuoltoon, koska siellä tarvittiin entistä enemmän käsiä. Ajateltiin, että lapsiperheiltä se voitiiin ottaa pois. Käytännössä nyt tiedetään se, että hyvinkin pieni satsaus arkeen kannattaa, Kirsi Kaikko toteaa.

Kodinhoitaja saisi kokonaiskuvan asioista

Nurmeksen perhetragediaan Kaikko ei ota kantaa, mutta yleisellä tasolla hän pitää ongelmana myös palveluiden hajanaisuutta ja tiedonkulun kangertelua.

– Viime aikaiset lasten surmia koskeneet raportit ovat viestittäneet siitä, että tieto pirstaloituu ja jää siirtymättä taholta toiselle. Ennen oli enemmän aikaa olla perheissä ja kodinhoitajille väistämättä syntyi kokonaiskuva asioista, jotka he sitten välittivät muille viranhaltijoille. Kokonaisnäkemystä ei saa papereiden ja lausuntojen perusteella. Lastensuojelun asiakkaiden ja lastensuojeluilmoitusten määrä on ollut vuosia huimassa nousussa ja kuitenkaan työntekijöiden määrä ei ole noussut. Yksikin elämän menetys on liikaa, sosiaalihuoolon ylitarkastaja Kirsi Kaikko sanoo.

– Satsaisin elämän ensimmäisiin vuosiin ja alkutaipaleeseen, vanhempien tukemiseen ja kodinhoitajiin, joilla aidosti olisi aikaa olla siellä, leikkiä ja pelata lasten kanssa sekä huomioida vanhemmat. Pienempiä päivähoitoryhmiä ja vähemmän melua. Kouluissa riittävän pieniin oppilasryhmiin, tukiopetukseen ja avustajiin, ylitarkastaja toivoo.

Nurmekseen toivotaan lapsiperheiden palveluyksikköä

Nurmeslaisen perheenäidin ja hänen kolmen lapsensa menehtyminen sunnuntaisessa kolarissa Rautavaaralla on järkyttänyt kaupunkilaisia.

Itä-Suomen aluehallintovirasto pyytää kaupungilta kirjallista selvitystä perheestä tehdyn lastensuojeluilmoituksen käsittelystä ja mahdollisesta lastensuojelun asiakkuudesta. Nurmeksen kaupungin sosiaalijohtaja Ritva Tikka kommentoi alkuviikosta yleisellä tasolla, että lapsiperheiden tukipalvelut ovat olleet hyvällä tolalla.

Toivomme aina, ettei tilanne olisi huonoksi vielä mennykään. Pyydettäisiin ajoissa apua esimerkiksi, että joku katsoisi välillä lapsia, että pääsisi käymään kaupassa.

Ritva Tikka

– Yksittäisiin tapauksiin emme ota kantaa, mutta kyllä meillä minun mielestäni tällä hetkellä on ihan hyvät resurssit ja pystytään antamaan sitä apua mitä lapsiperheet tarvitsevat. Palveluista ovat esimerkkejä kasvatus- ja perheneuvola, kuntayhtymällä mielenterveysyksikkö, lastensuojelussa on työntekijöitä. Kotipalvelu se vähän hankala asia, mutta kyllä sitäkin pyritään tarjoamaan. Päivähoito- ja koulukuraattoripalvelut eli kaikki normaalit palvelut, sosiaalijohtaja Ritva Tikka keroo.

Nurmeksessa sosiaali- ja terveyspalvelut ovat vielä hallinnollisesti erillään. Palvelujen yhdistyminen tapahtuu kesällä 2015.

– Toivomme aina, ettei tilanne (perheissä) olisi huonoksi vielä mennykään. Pyydettäisiin ajoissa apua esimerkiksi, että joku katsoisi välillä lapsia, että pääsisi käymään kaupassa tai muuta. Ehkä voisi sanoa näin, että kun meillä ei ole varsinaista lapsiperheiden palveluksikköä, niin asiakas ei välttämättä aina tiedä mistä apua voi pyytää. Esimerkiksi neuvolassa osataan ottaa yhteyttä seuraaviin viranhaltijoihin ja sellaisiin työntekijöihin, jotka pystyvät auttamaan.

Sunnuntaina Rautavaaralla tapahtuneessa kolarissa kuolivat äiti ja kolme lasta. Nurmeslaisen äidin epäillään ajaneen lapset kyydissään tahallaan päin linja-autoa, jossa hänen avomiehensä matkusti.

Lue seuraavaksi