Kuluttajat palauttavat tonneittain vanhentuneita lääkkeitä apteekkeihin

Vanhentuneita lääkkeitä kertyy kotinurkkiin pussikaupalla. Ekokemin laitoksiin niitä tulee vuosittain koko Suomesta tonneittain. Määrässä ovat mukana niin sairaaloiden, terveyskeskusten kuin kuluttajienkin yli-ikäiset lääkkeet. Pohjoismaissa vanhentuneet lääkkeet on luokiteltu ongelmajätteeksi, jota ei saa päästää luontoon.

luonto
Vanhentuneita lääkkeitä pussissa apteekin tiskillä.
Vanhentuneet lääkkeet ovat ongelmajätettä. Yli-ikäiset vitamiinitkin kannattaa palauttaa apteekkiin, jos ei ole varmuutta ovatko ne lääkkeitä vai luontaistuotteita.Pasi Takkunen/Yle

Kotona lääkekaapin siivous kannattaa. Pussiin kertyy helposti melkoinen määrä vanhentuneita lääkkeitä ja vitamiinitabletteja.

– Onko joukossa joditabletteja? kysyy Seinäjoen Hyllykallion apteekin proviisori Sonja Komsi ensimmäisenä, kun asiakas palauttaa viimeisen käyttöpäivän ohittaneita lääkkeitä.

Palautuksia tulee joka päivä, ja pelkästään tähän yhteen seinäjokelaiseen apteekkiin kertyy tablettijätettä yli 12 kiloa viikossa.

Joditabletit erikseen ja yskänlääkkeen jämätkin takaisin apteekkiin

Neulat, kuumemittarit ja joditabetit pitää erotella omiin pusseihin. Muuten lääkkeet saa palauttaa läpinäkyvissä pusseissa tai alkuperäisissä purkeissa. Myös vanhentuneet nestemäiset antibiootit, silmätipat ja yskänlääkkeet tulee palauttaa apteekkiin.

– Jos lääkepullo ei ole tyhjä, niin silloin se on tuotava hävitettäväksi meille apteekkiin.

– Pienikin määrä antibioottimikstuuraa pullon pohjalla voi olla vaarallisen voimakasta. Missään tapauksessa luontoon sitä ei saa päästää, eikä kotitalousroskien joukkoon, varoittaa proviisori Sonja Komsi.

Voiko vanhentuneita lääkkeitä käyttää?

– En suosittele käyttämään vanhoja lääkkeitä, Komsi neuvoo.

Vanhentunut lääke saattaa olla joko tehoton tai jopa haitallinen. Apteekin henkilökuntakaan ei aina tiedä, mitä lääkkeille tapahtuu, kun ne vanhenevat.

– Suurin osa vitamiineista ei ole lääkkeitä. Ne voidaan hävittää kotitalousjätteiden mukana niin kuin suurin osa luontaistuotteistakin. Mutta jos ei ole varma, onko kyseessä lääke vai ei, silloin on parempi tuoda vitamiinitkin apteekkiin, lisää Komsi.

Proviisori Sonja Komsi lajittelemassa vanhentuneita lääkkeitä jäteastioihin.
Proviisori Sonja Komsi lajittelemassa vanhentuneita lääkkeitä jäteastioihin.Pasi Takkunen/ Yle

Pohjoismaissa keräily tehokasta, lääkkeet tuhotaan poltamalla

Pohjoismaissa vanhentuneet lääkkeet on määritelty ongelmajätteeksi. Niitä ei saa päästää luontoon.

– Tämän määritelman mukaisesti Suomessa lääkejätteet on saatu hyvin tuhottua. Monissa Euroopan maissa tämä määritelmä puuttuu, ja sen seurauksena vanhentuneiden lääkkeiden keräily ei ole niin tehokasta kuin Pohjoismaissa, tietää Ekokemin markkinointipäällikkö Jorma Koskinen.

Lemmikkieläinten vanhat lääkkeet tuotava myös apteekkiin

Lemmikkieläinten vanhentunet lääkkeet toimitetaan myös apteekkeihin. Maatilat, lääkäriasemat ja sairaalat joutuvat omatoimisesti viemään lääkejämät jätelaitoksille.

– Ammatinharjoittajien, kuten minkkitarhaajien, pitää toimittaa ne itse suoraan jäteasemille, neuvoo Komsi.

Apteekeista vanhentuneet lääkkeet menevät jäteyhtiöille, jotka toimittavat ne Ekokemin laitoksiin. Siellä lääkejätteet hävitetään polttamalla.