Poliisi herättelee yrittäjiä – kassakaappikopla tehnyt jo kymmeniä murtoja

Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla on viimeisen kuukauden aikana tehty yli 30 murtoa. Monessa paikassa hälytysjärjestelmät ovat olleet vanhoja tai niitä ei ole ollut ollenkaan.

Kotimaa

Poliisi selvittää poikkeuksellisen laajaa murtosarjaa Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla. Alkuviikolla poliisin tietoon on tullut toistakymmentä liikekiinteistöihin kohdistunutta murtoa.

Kaikkiaan tapauksia on jo yli kolmekymmentä.

– Viimeisen kuukauden aikana Oulun eteläisen ja Keski-Pohjanmaan reuna-alueilla on tapahtunut yhteensä 35 liikemurtoa, joissa kohteena ovat olleet kassakaapit ja käteinen raha, rikosylikomisario Ilkka Piispanen Oulun poliisilaitokselta kertoo.

Piispanen kertoo, että Pohjois-Pohjanmaalla murtoja on tehty Pyhäjärvellä, Kalajoella, Nivalassa, Haapajärvellä ja Ylivieskassa. Lisäksi keskiviikon vastaisena yönä myös Raahessa tehtiin murto. Keski-Pohjanmaan puolelta ilmoituksia on Kannuksesta, Kälviältä, Toholammilta, Vetelistä ja Halsualta.

Piispanen ei muista omalta virkauraltaan vastaavaa sarjaa.

Yritysten murtosuojaukset vanhentuneita

Suurimmat yksittäiset taloudelliset menetykset ovat olleet 2 000 euron luokkaa.

– Onneksi yrittäjät eivät ole säilyttäneet tiloissa suurempia käteisvaroja, Ilkka Piispanen toteaa.

Vaikka murtoja on tehty viimeisen kuukauden ajan kymmeniä varsin pienellä alueella, on poliisilla huono käsitys rikosten tekijöistä.

– Meillä on täysi mysteeri ketä tekijät ovat. Oletettavaa on, että ehkä se on samaa ryhmää, koska tekotapa on hyvin samantyyppinen.

Poliisi epäilee, että rikolliset ovat tehneet selvityksiä ennalta. Kohteissa, joihin on murtauduttu, on ollut heikko suojaus ja turvakameroista saatu kuva on ollut huonolaatuista.

– Murtosuojaukset ovat olleet valitettavan heikkolaatuisia. On ollut jopa kohteita, joissa ei ole ollut minkäänlaisia hälytyslaitteistoja. Toive olisi, että yrittäjät heräisivät ja uusisivat hälytyslaitteistojaan. Niistä olisi erinomainen apu, kun suoritetaan tutkintaa, Piispanen toivoo.