1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kajaani

Kajaanilla ei ole varaa törsätä, mutta lapsiperheitä tuetaan uudella tavalla

Kajaanin kaupunki jatkaa tiukkaa taloudenpitoa myös ensi vuonna. Kaupungin menot ovat hallinnassa, mutta verotulojen kasvu on pientä. Myös valtion asettamat velvoitteet ja tulevat päätökset voivat keikauttaa kaupungin taloutta.

Kajaani
Lasten jalkoja temppulautojen luona.
Tiia Korhonen / Yle

Kajaanin kaupunginvaltuusto ja virkamiehet kiittelivät kilvan toisiaan keskiviikkona valtuuston seminaarissa. Vaikeista ajoista ja päätöksistä huolimatta kaupungin talous on kohtuullisen hyvällä tolalla. Törsäämiseen ei ole kuitenkaan varaa.

– Tiukkaa taloudenpitoa on jatkettava. Ylilyönteihin ei ole varaa eikä tarvetta. Jalat maassa mennään ja pidetään kukkaron nyörit tiukalla, sanoo kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jaana Sankilampi.

Kajaanin valtuusto pui ensi vuoden talousarviota ja palvelulinjauksia ilman numeroita. Vääntö euroista käydään myöhemmin.

Uuden monitoimitalon rakentaminen alkaa

Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolonen arvioi seminaarissa, että Suomessa tullaan näkemään veronkorotusbuumi. Kajaanin kaupunki ei aio veroja korottaa ensi vuodelle, vaikka tulojen kasvu on pientä.

Kajaanissa ei ole nostettu viime vuosina pitkäaikaista lainaa juuri lainkaan. Ensi vuonna lainaa joudutaan ottamaan, koska edessä on isoja investointeja. Ne ovat välttämättömiä, sanoo Sankilampi.

Kun entiset rakennukset ovat tulleet tiensä päähän, uutta on saatava tilalle.

Jaana Sankilampi

– Turhaan emme rupea rakentamaan. Hauholan monitoimitalo rakennetaan nykyisen Hauholan koulun tilalle, koska sen rakentamista ei voi lykätä. Samoin tarvetta on tulevaisuudessa uudelle sairaalalle. Kun entiset rakennukset ovat tulleet tiensä päähän, uutta on saatava tilalle.

Kajaani joutuu tarkastelemaan myös palveluja ja miettimään, voisiko niitä tuottaa toisin ja edullisemmin. Sankilampi vakuuttaa kuitenkin, että kaupunkilaisten palvelut säilyvät hyvinä.

Kajaanissa kokeillaan kahden vuoden ajan museoiden maksuttomuutta, koska ne ovat kirjastoon verrattavissa oleva sivistyspalvelu. Lisäksi erityisryhmille tulee ilmaisia liikuntavuoroja.

– Ennakoivasta, kuntalaisten hyvinvointia edistävästä toiminnasta saadaan myöhemmässä vaiheessa säästöjä, uskoo Sankilampi.

Lisäksi kaupungissa aloitetaan tukemaan lapsiperheitä uudella tavalla. Tehostettua tukea tarvitseville lapsille ja perheille tarjotaan mahdollisuutta käydä yhdessä esimerkiksi kansalaisopiston kurssilla tai uimahallissa. Matalan kynnyksen palveluilla tehdään ennaltaehkäisevää työtä ja vähennetään tarvetta korjaavalle tuelle.

Sotelaki voi muuttaa kaiken

Tulevaisuutta rakennetaan Kajaanissa kuitenkin hankalassa tilanteessa. Esimerkiksi valtion asettama työllisyysvelvoite tulee Kajaanille kalliiksi. Lisäksi eduskunnassa edelleen kesken oleva sotelaki voi heilauttaa talousarviota roimasti.

Sote on sellainen peikko, joka vaikuttaa kaikkiin palveluihin. Se vie paljon rahaa budjetista, mikä huolestuttaa, koska tulevaisuus on hämärän peitossa.

Jaana Sankilampi

Kainuussa on kokemuksia sotemallin vääntämisestä koko hallintokokeilun ajalta. Valuvikoja jouduttiin paikkaamaan. Nyt pelkona on, että uusi malli romuttaa vanhan.

– Sote on sellainen peikko, joka vaikuttaa kaikkiin palveluihin. Se vie paljon rahaa budjetista, mikä huolestuttaa, koska tulevaisuus on hämärän peitossa. Emme kuitenkaan voi jättää asioita roikkumaan, vaan päätöksiä on tehtävä ja katsottava, että näillä mennään, sanoo kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jaana Sankilampi.

Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolonen lupasi seminaariväelle, että hän kiroilee julkisesti ääneen, jos nyt Kainuussa toimimaan saatu sote-malli menee päin prinkkalaa uudessa sotessa.

Lue seuraavaksi