Poliisi varoittaa murtomiehistä: "Älä päästä kaupustelijoita sisälle"

Lounais-Suomessa on tänä vuonna tehty viidesosa enemmän murtoja ja murtojen yrityksiä kuin vuonna 2013 vastaavaan aikaan. Kolmasosan rikoksista tekevät poliisin mukaan ulkomaalaiset, jotka käyvät tutustumassa kohteisiin etukäteen muun muassa tekeytymällä kaupustelijoiksi.

Kotimaa
Käsi painaa ovikelloa.
Antti Eintola / Yle

Poliisi kertoo, että murtojen ja murtojen yritysten määrä on lisääntynyt tänä vuonna Lounais-Suomessa. Vuoden 2012 huippulukuihin ei ole ylletty, mutta viime vuoden määrät ovat ylittyneet noin viidenneksellä.

Lounais-Suomessa tehtiin tammi–syyskuussa lähes 600 murtoa ja murron yritystä. Rikosten määrä on rikoskomisario Leo Tusan mukaan lisääntynyt, kun Itä-Euroopan maat liittyivät 2000-luvulla EU:hun.

– Lounais-Suomessa on tänä vuonna liikkunut ulkomaisia liigoja, ammattimaisia ryhmiä, jotka käyvät tyhjentämässä asuntoja ja vapaa-ajan asuntoja. Ulkomaisten joukkioiden piikkiin menee noin kolmasosa murroista, rikoskomisario Leo Tusa sanoo.

Suunnitelmallisia rikoksia

Tusan mukaan murtoja tehdään suunnitelmallisesti. Asuntoja ja mökkejä käydään tiedustelemassa etukäteen esimerkiksi kaupustelemalla alueella ovelta ovelle.

– Varsinaisen murron saattaa tehdä toinen tekijäjoukko, ja tavaran pois Suomesta voi viedä kolmas joukko. Nämä ovat hyvin suunnitelmallisia rikoksia, Tusa kertoo.

Nämä ovat hyvin suunnitelmallisia rikoksia.

Rikoskomisario Leo Tusa

Poliisi kertoo, että suurin osa murroista tehdään hajottamalla tai murtamalla ikkuna. Tusa kehottaa sopimaan naapurien kanssa valvonnasta. Hän suosittelee myös turvalaitteiden käyttöä ja hyvää valaistusta. Lisäksi hän neuvoo olemaan päästämättä kaupustelijoita sisälle.

– Ainakaan kaupustelijoille ei saisi näyttää, missä säilyttää arvotavaroita. Tekotavat ovat röyhkeitä, ja tekijät toimivat selvin päin ja organisoidusti. Kaikkia rikoksia ei millään pystytä estämään, ja tekijöitä on vaikea saada kiinni, jos murtautujat eivät jää kiinni heti tekopaikalla, Tusa sanoo.

Jos tekijöitä saadaan kiinni, samalla kertaa voi selvitä satoja rikoksia.

Suojauksen kysyntä lisääntynyt

Asuintalojen ja mökkien suojaus murtoja vastaan on lisääntynyt viime vuosina. Porilaisesta lukkoliikkeestä kerrotaan, että laitteistojen kysyntä kasvaa erityisesti keväällä ja syksyllä.

Syksyllä asiakkaita tuo pimeys.

Myyntipäällikkö Juha Hyytiäinen

– Syksyllä asiakkaita tuo pimeys, kun ihmiset suojaavat tyhjilleen jääviä mökkejä. Keväällä suojataan tyhjäksi jääviä omakotitaloja. Asiakkaat ovat netin ansiosta valveutuneita ja tietävät jo etukäteen liikkeeseen tullessaan, mitä haluavat, myyntipäällikkö Juha Hyytiäinen Lukkotalosta kertoo.

Hyytiäisen mukaan suurin osa turvallisuuslaitteita hankkivista ostaa perusjärjestelmän, jonka hinta on asennettuna 1500 eurosta ylöspäin. Laitteistoihin kuuluu yleensä murtojärjestelmä, jonka avulla valvotaan ovia ja kulkua asunnossa. Myös kalliimpia järjestelmiä kameravalvontoineen ostetaan, mutta tällöin hinnat nousevat useisiin tuhansiin euroihin.

– Kysyntä kasvaa yleensä aina sen jälkeen, jos jollain seudulla tapahtuu murtoja, Hyytiäinen kertoo.