1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sivistysjohtaja: Inarin kunta ei ota Sevettijärven kielipesää vastuulleen

Saaʹmi Nueʹtt -yhdistys on tarjonnut Sevettijärven kielipesän toimintaa Inarin kunnalle. Sivistysjohtaja Irja Seppäsen mukaan Inarin kunta ei ole ottamassa vetovastuuta kielipesästä.

Kotimaan uutiset
inarin kunta vaakuna
Inarin kunnan sivistysjohtaja Irja Seppänen ilmoitti, että kunta ei ota Sevettijärven kielipesää hoitaakseen.Aletta Lakkala / Yle

Koltansaamen kielen ja -kulttuurin yhdistys Saaʹmi Nueʹtt on pyörittänyt Sevettijärven koltansaamen kielipesän toimintaa lokakuusta 2010 alkaen vapaa-ehtoisvoimin.

Yhdistys päätti lokakuussa vuosikokouksessaan, että se vähentää toimintaansa ja alkaa etsimään uutta pyörittäjää kielipesän toimintaan tulevan vuoden alusta alkaen. Ensimmäisenä yhdistys on tarjonnut kielipesää Inarin kunnalle.

Inarin kunnan sivistysjohtaja Irja Seppänen ilmoitti viime viikolla Saaʹmi Nueʹttille, että kunta ei ota Sevettijärven kielipesää hoitaakseen.

Seppänen sanoo, että Inarin kuntaan on parin vuoden sisällä avattu kaksi uutta päivähoitopaikkaa, Näätämöön ja Ivaloon, ja nyt on huolehdittava niiden toiminnasta.

– Inarin kunnalla on haastetta jo siinä, että saadaan nämä lakisääteiset päivähoitopalvelut hoidettua. Meillä ei ole tarpeeksi henkilöstöä, että voisimme ottaa vielä uusia palveluita vastuullemme, sanoo Irja Seppänen.

Seppänen lupaa, että Inarin kunta voi tarjota konsultointiapua, mutta heillä ei ole tarpeeksi resursseja, että he voisivat laadukkaasti hoitaa Sevettijärven kielipesän toimintaa.

Esitystä ei ole käsitelty virallista tietä

Tiina Sanila-Aikio Saaʹmi Nueʹtt -yhdistyksestä on pettynyt viestistä, mutta samalla hän on ihmeissään.

– Ihmettelen sitä, miten yksittäinen virkamies voi tehdä tällaisen päätöksen, mielestäni tämän pitäisi mennä kunnassa virallisen tien mukaan. Olemme kuitenkin tehneet esityksen kirjallisena kuntaan, joten miksi sitä ei ole käsitelty virallisesti, kysyy Sanila-Aikio.

Saaʹmi Nueʹtt-yhdistys jää odottamaan, että heidän esityksensä käsitellään virallisesti: lautakunnassa, kunnanhallituksessa ja kunnanvaltuustossa. Jos päätös on kuitenkin jo tehty, Tiina Sanila-Aikion mukaan siitä tehdään valitus.

– Nyt täytyy mahdollisesti valittaa tästä päätöksestä, jos on tarve. Mutta toivon, että koska olemme tehneet esityksen kirjallisesti, niin kunta käsittelisi sen kuten pitää, sanoo Tiina Sanila-Aikio.

Lue seuraavaksi