Metrojatkeesta kantelu oikeusasiamiehelle – Louko pöyristynyt valehtelusyytöksistä

Eduskunnan oikeusasiamiehelle on toimitettu kantelu koskien Kivenlahden metroa. Kantelussa syytetään muun muassa Espoon kaupungin teknisen toimen johtaja Olavi Loukon antaneen virheellisiä ja keksittyjä perusteluja valtionrahoituksesta päättäneille ministeriöille.

Kuva: Yle

Eduskunnan oikeusasiamiehelle jätettiin viime perjantaina kantelu koskien länsimetron jatkamista Espoon Matinkylästä Kivenlahteen. Kantelun syytökset kohdistuvat lähinnä Espoon kaupungin teknisen toimen johtaja Olavi Loukon esittämiin lausuntoihin metrohankkeen perusteluista.

Loukoa syytetään muun muassa totuudenvastaisten ja itse keksittyjen perustelujen lausumisesta sekä asemaansa liittyvän auktoriteetin väärinkäyttämisestä saadakseen hankkeelle 240 miljoonan euron valtionrahoituksen.

Kantelijan mukaan Louko on tietoisesti johtanut harhaan ministereitä, virkamiehiä ja kaupungin sekä HSL:n luottamusmiehiä.

Lisäksi kantelussa sanotaan, että päättäjät eivät ole päätöksiä tehdessään tarkistaneet Loukon lausumia ja ovat näin ollen laiminlyöneet eduskunnan ja ministeriöiden laillisesti päättämät käytännöt julkisten varojen käytöstä.

Louko: kantelu on metron vihaajien viivytysyritys

Louko itse on pöyristynyt kantelusta ja kiistää sen kaikki syytökset.

– Totta kai näissä asioissa on paljon mielipiteitä ja nämä ovat kantelijoiden metrovastaisia mielipiteitä. Kantelussa on kuitenkin paljon virheellisiä tietoja, vääriä väittämiä ja asioita sekoitetaan keskenään. Kaiken kaikkiaan tämä on henkilökohtaisesti luettuna lähinnä kunnianloukkauspaperi, sanoo Louko.  

Loukon näkökulmasta huolestuttavin kohta löytyi heti kantelun alusta, jossa oikeusasiamiestä ehdotetaan langettamaan metrohankkeelle toimenpidekielto kantelun käsittelyn ajaksi.

– Jos tämmöinen toimenpidekielto on mahdollinen, niin se saattaisi viivästyttää hanketta useilla kuukausilla tai jopa vuodella. Sellainen viivästys tarkoittaa helposti 10 miljoonan lisäkustannuksia. Ideahan nimenomaan oli rakentaa jatko nyt, koska se tulee edullisemmaksi kuin vasta vuosien päästä, sanoo Louko.

Koska kantelu jätettiin vasta viikko sitten, ei oikeusasiamies vielä kommentoi tapausta. Kansliasta kuitenkin kerrotaan, ettei oikeusasiamiehellä ole valtuuksia määrätä toimenpidekieltoa.

– Me pohdimme nyt asianajajien kanssa kuinka vakavana uhkana kantelu tulee ottaa aikataulun kannalta, sanoo Louko.