Tallinkin omistajayhtiö aikoo ostaa Estonian Airin

Laivanvarustamo Tallinkin suuromistaja haluaa ostaa enemmistön Viron lentoyhtiöstä Estonian Airista. Viron valtiollinen lentoyhtiö on ollut tappiolla, ja sille on etsitty yksityistä sijoittajaa jo vuosia.

talous
Estonian Air

Tallinkista reilun kolmanneksen omistava Infortar Grupp ostaa keväällä enemmistön Estonian Airista, jos tänään lentoyhtiössä päätetyt suunnitelmat hyväksytään EU:n komissiossa ja Viron hallituksessa.

Infortarin toimitusjohtaja Ain Hanschmidt sanoi tiedotustilaisuudessa, että yhtiö on valmis ostamaan Estonian Airin kokonaan. Viron valtio saattaa kuitenkin haluta säilyttää pienen osuuden itsellään.

Yrityskaupan yksi edellytys on se, että EU hyväksyy Viron Estonian Airille antaman 25 miljoonan euron valtiontuen lailliseksi.

Estonian Airin johdossa valtion edustajana oleva kansleri Ahti Kuningas uskoo, että kun nyt on löytynyt Estonian Airiin uskova suuri yksityinen sijoittaja, hyväksytään myös valtion tukitoimet.

Pitkään tappiollinen

Estonian Airille on etsitty ostajaa jo vuosikaudet. Takavuosina yhtiö laajensi reittiverkostoaan ja laivastoaan rehvakkaasti, mutta vuoden 2012 lopulla Viron hallitus hermostui kasvaviin tappioihin.

Yhtiön johtaja vaihdettiin suomalaisesta Tero Taskilasta ruotsalaiseen Jan Palmériin ja reittiverkostoa karsittiin. Muun muassa kaikki Suomen-reitit lopetettiin. Myös konekantaa pyrittiin vähentämään.

Estonian Air teki viime vuonna kahdeksan miljoonaa euroa tappiota, ja tämän vuoden alkupuoliskolla viisi miljoonaa. Silti Ahti Kuningas uskoo, että vuonna 2016 ollaan jo voitolla.

Estonian Airin arvioidaan tarvitsevan lähivuosina ainakin 20 miljoonaa euroa uutta rahaa.

Tarjoilu uusiksi

Infortar ennakoi pärjäävänsä lentopuolella suuren matkailu- ja palvelualan kokemuksensa avulla ja etsii kaupasta synergiaetuja. Lentoja ryhdyttäneenkin myymään Tallinkin myyntiverkoston kautta.

Ensi töikseen Infortarin johtaja Hanschmidt sanoo muuttavansa Estonian Airin lentokoneruoat. Hän ei ole tyytyväinen nykyiseen tasoon ja sanoo, että vastaisuudessa lentoruoan valmistavat Tallinkin kokit.

Lähteet: Postimees.ee, err.ee