1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Ilkka Villi: "On hienoa näytellä itseäni älykkäämpää"

Monipuolisesti näyttelijän töitä tehnyt Ilkka Villi haluaa uppoutua tarinoihin ja käyttää mielikuvitustaan. Radion uutistyöstä hän on päätynyt teatteriin, televisioon, elokuviin ja Alan Wake -pelien päähenkilöksi.

viihde

Tarinat kiehtovat Ilkka Villiä siinä määrin, että uutistoimittajan työ Ylellä jäi toiseksi näyttelijän uran viedessä miestä. Parhaillaan hän kuvaa Kajaanissa Nelosella vuoden päästä syksyllä nähtävää sairaalasarjaa, jossa hänellä on huippukirurgin rooli.

– On hienoa näytellä itseäni älykkäämpää, ja se toteutuu tässäkin roolissa, Villi hymyilee.

– Tarinoihin uppoutuminen, toisen henkilön hahmoon meneminen ja pään sisään pääseminen kiinnostaa näyttelijän työssä. Koen itseni tarinankertojaksi osana ryhmää, ja pidän mielikuvituksen käyttämisestä. Oma elämä on sen verran rajallinen ja itse on ihmisenä rajallinen, että tykkään kun näyttelijänä saa venytellä itseään ja löytää itsestään enemmän kuin arkipäivässä uskaltaa tai tohtii käyttää tai näyttää.

Tarinat vetävät miestä myös elokuvateattereihin, joissa hän mieluiten käy päivänäytöksissä.

– Niissä on jotenkin keskittynyt ilmapiiri, kun ihmiset eivät hirveästi syö mitään vaan ovat tulleet katsomaan elokuvaa. Tv-sarjojakin tulee jonkin verran katsottua, kun nykyään on mahdollista katsoa niitä silloin kun itselle sopii.

Alan Wake on kansainvälinen kulttihahmo

Rooli toimintaseikkailupelin päähenkilönä oli Ilkka Villille uutta ja kokematonta. Alan Wake (siirryt toiseen palveluun) sai Villiltä olemuksensa ja liikkeensä.

– Olen onnekas, että olen saanut tehdä näyttelijän töitä laajalla kirjolla, ja vähän sellaistakin, mitä kukaan muu ei Suomessa juuri ole tehnyt. Alan Wake saa edelleen ympäri maailmaa viestiä peliharrastajilta, jotka muuten paneutuvat innostusta herättävään asiaan ja ottavat asioista juurta jaksaen selvää.

Villi itse ei juurikaan konsolipelien parissa aikaansa vietä, mutta sanoo pelanneensa lävitse ensimmäisen Alan Wake -pelin.

Olen onnekas, että olen saanut tehdä näyttelijän töitä laajalla kirjolla, ja vähän sellaistakin, mitä kukaan muu ei Suomessa juuri ole tehnyt.

Ilkka Villi

– Olin aika kehno pelaaja, ja pelaaminen kesti pitkään, vaikka tarinaa tunsinkin. Nyt aika on niin kortilla, ettei pelaamiseen riitä aikaa. Yleensäkään en palaa tekemiini juttuihin myöhemmin, vaan suurin ilo on käsillä olevassa työssä. Nautin roolin tekemisestä niin paljon, että välillä tuntuu, että on ihan sama tuleeko se ulos missään, hän naurahtaa.

"Tehdään mitä kohdalle tulee"

Työnsä puolesta Ilkka Villi haaveilee monipuolisista rooleista.

– Janoan monitasoisia ja ristiriistaisia rooleja. Toivon, että omasta roolihahmosta ei selviäisi heti ensimmäisessä kohtauksessa, että kuka tämä on. Todellisuutta tosin on se, että Suomessa kovin moni näyttelijä ei pääse isosta pinkasta napsimaan mieluisia rooleja, vaan tehdään mitä kohdalle tulee.

Tänä vuonna kohdalle tuli myös työ Ylellä, kun marraskuun puolivälissä Ilkka Villi nähdään Ylen SuomiLOVE-ohjelman juontajana yhdessä Marja Hintikan kanssa.

Vaikka Villi saa kansainvälistä fanipostia konsolipelihahmostaan, ei hän erityisesti haaveile ulkomaisesta maineesta.

– En toki vastaan panisi, jos tilaisuus kohdalle tulisi, mutta minulle se ei ole se juttu tässä työssä. Suomesta on myös vaikea ponnistaa kansainvälisyyteen. Jos elokuviin halutaan pohjoismaista, niin usein se on ruotsalaista tai norjalaista.

– Siitä haaveilen, että tuotannoissa olisi enemmän resursseja, ettei aina olisi niin kiire kuin on. Silloin ehtisi uppoutua vielä enemmän käsillä olevaan työhön, Ilkka Villi sanoo.

Lue seuraavaksi