1. yle.fi
  2. Uutiset

Arvoltaan heikkenevä omakotitalo haja-asutusalueella – mikä neuvoksi?

Rahojensa sijoittaminen pelkästään omaan asuntoon voi olla riskialtista, varsinkin jos koti sijaitsee syrjäseudulla. Kokenut osakesijoittaja ja sijoituskirjailija Mika Pesonen kehottaa miettimään esimerkiksi yhdistelmärahastoja tai jopa sijoitusasunnon hankkimista vuokrattavaksi opiskelijakaupungista.

talous
Mika Pesonen
Yle

Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa haja-asutusalueella omakotitalojen arvo laskee monin paikoin kuin lehmän häntä, koska ihmiset muuttavat muualle ja työpaikat katoavat. Opiskelijoita vilisevissä kasvukeskuksissa on sen sijaan imua, ja asuntomarkkinat ovat vakaammat.

Osakesijoittaja ja sijoituskirjailija Mika Pesosen mielestä asuntolainan ottajan kannattaa nykyisin harkita aina myös muita säästämisvaihtoehtoja.

– Jos esimerkiksi omakotitalo on ainut kohde, joskus voi käydä niin, että on vähän pulassa jos ei ole muita säästöjä. Tulee esimerkiksi remonttitarvetta tai muuta rahantarvetta, ja kaikki varallisuus on kiinni kiinteistössä.

Pitkällä aikavälillä hyvä tulee, eli pienistä puroista muodostuu iso virta.

Mika Pesonen

Jos ihmisellä ei ole aiempaa kokemusta sijoittamisesta, pitää OP-Ryhmäohjauksen myyntipäällikkönä työskentelevä Pesonen hyvänä vaihtoehtona esimerkiksi yhdistelmärahastoja – tavallinen pankkitili kun ei enää ole tuottava ratkaisu.

– Varat on sijoittajan puolesta jo jaettu korkoihin ja osakkeisiin. Osakesijoitukset on hajautettu ympäri maailmaa eri kohteisiin ja yhtiöihin. Hajauttaminen onkin tärkeä asia sijoittamisessa. Pitkällä aikavälillä hyvä tulee, eli pienistä puroista muodostuu iso virta.

Entäpä sijoitusasunnon hankkiminen yliopistokaupungista eli vaikkapa kerrostaloyksiö vuokralle opiskelijalle?

– Ei ollenkaan huono ajatus. Pitää ottaa huomioon asunnon kunto, että tuleeko esimerkiksi putkiremontti. Sijainti on tärkeä tekijä. Ja että onko luotettavia vuokralaisia helposti saatavilla, muistuttaa Mika Pesonen.

Lue seuraavaksi