Uusi lippu ja uusi Uusi-Seelanti

Uudessa-Seelannissa pohditaan lähiajat toden teolla lipun merkitystä kansallisen identiteetin symbolina. Pääministeri John Key tahtoo kuulla kansaa siitä, pitäisikö yli sata vuotta käytössä ollut lippu vaihtaa uuteen.

Ulkomaat
Lippu.
Yle

Uudessa-Seelannissa valtiolipun vaihtaminen uuteen on ollut viime vuosikymmenet kestokeskustelunaihe. Nyt lipun vaihtaminen nytkähtää ison askeleen eteenpäin, kun kansa pääsee päättämään asiasta kansanäänestyksessä.

Ensi alkuun hallitus nimeää monipuoluemallin mukaan komitean valitsemaan asiantuntijaraadin. Komiteaan tulee edustus kaikista puolueista ja raatiin tulee vastaavasti kattava edustus henkilöistä, jotka laativat uusia lippu-designeja.

Kansanäänestyksiä on lopulta kaksi. Ensimmäisessä äänestyksessä, joka pidetään jo ensi vuonna, valitaan yksi raadin esittämistä vaihtoehdoista. Tämä pääsee sitten lopulliseen kansanäänestykseen ja saa vastaansa nykyisen lipun.

Vuonna 2016 pidettävässä toisessa kansanäänestyksessä eniten kansan ääniä saanut lippu on Uuden-Seelannin lippu. Siis nykyinen lippu saattaa jatkaa tehtävässään, jos saa edelleen kansan tuen. Ajatus nimenomaan on, että kansanäänestyksen tulos on sitova.

Irti kolonialismista

Keskusta-oikeistolaisen hallituksen pääministeri John Key on vakaasti sitä mieltä, että Uusi-Seelanti tarvitsee uuden lipun. Hänen mielestään maa tarvitsee lipun, joka kuvastaa paremmin Uuden-Seelannin uudenaikaisuutta ja itsenäisyyttä.

Uuden-Seelannin lippu.
Wikipedia

Uuden-Seelannin lippu on pohjaltaan sininen. Väri symboloi merta ja taivasta. Lipun toinen elementti on Etelän risti -tähtikuvio, joka on hyvin tärkeä osa tuon maailmankolkan merenkulkijoiden suunnistustietämystä.

Lipun tangonpuoleisessa ylänurkassa on lipun kiistanalaisin elementti – Union Jack. Lipun vaihtajien mielestä Union Jack huutaa ja alleviivaa Britannian siirtomaa-aikaa. Ajatus on, että niin kauan kuin Union Jack koristaa lippua, Uusi Seelanti on edelleen Britannian alusmaa eikä täysin itsellinen toimija maailmassa.

Pääministeri John Key on lausahtanut, että ”nykyisen lipun ulkoasu vastaa kolonialismin ajan ja jälki-kolonialismin ajan tilannetta ja ne ajat ovat jo ohi”.

Veteraanit vastustavat

Sotaveteraanien edustajat ovat kampanjoineet aktiivisesti nykyisen lipun puolesta. Heidän perustelunaan on yksiselitteisesti se, että uusiseelantilaisia sotilaita on kuollut maailman melskeissä juuri tämän lipun alla.

Lipun vaihtaminen olisi veteraanien mielestä taistoissa kaatuneiden muiston halveksimista.

Yhden voiton veteraanit ovat toistaiseksi tässä taistelussa saaneet – kansanäänestyksiä ei järjestetä ennen ensi huhtikuun merkittävää ensimmäisen maailmansodan ANZAC-juhlaa.

Tuolloin tulee kuluneeksi sata vuotta Gallipolin maihinnoususta, johon Uuden-Seelannin ja Australian sotilaat osallistuivat.

Saniainen mustalla taustalla?

Uuden-Seelannin lipun vaihtamisesta on siis keskusteltu jo hyvä tovi. Keskustelun pontimeksi on esitelty monia vaihtoehtoisia lippuaiheitakin.

Suosituin kuva-aihe on ollut saniaisenlehti mustalla taustalla – "Silver fern flag". Saniaislippu on perinteinen uusiseelantilainen sotilaallinen symboli yli sadan vuoden takaa. Lippu on käytössä muun muassa maan rugbyjoukkueen tunnuksena.

Muun muassa pääministeri John Key on liputtanut saniaisen puolesta. Viime aikoina häntä on tosin alkanut arveluttaa, koska musta lippu on saanut ISIS-järjestön myötä uusia sivumerkityksiä.

Voikin aavistella, että tulevissa ehdotuksissa musta tausta jää. Saniainen ja Etelän risti saanevat kirkkaampia taustoja.

Eikä lipun vaihtuminen ole mikään läpihuutojuttu – viimeisen mielipidetiedustelun mukaan 52 prosenttia uusiseelantilaisista pitäisi kiinni vanhasta lipusta ja 40 prosenttia haluaisi uudella lipulla uuden Uuden-Seelannin.