Puolustusvoimilla läheltä piti -tilanne – 30 henkilöä vaarassa

Kainuun prikaatin ampumaharjoituksessa Vuosangassa Kuhmossa sattui keskiviikkona läheltä piti -tilanne. Kranaatinheitinammunnoissa ammus lensi vain noin kahden metrin päähän heittimestä.

Kotimaa

Kainuun prikaatin ampumaharjoituksessa Vuosangassa Kuhmossa sattui keskiviikkona läheltä piti -tilanne kranaatinheitinammunnoissa.

Kevyen kranaatinheittimen ammus lensi noin kahden metrin päähän heittimestä. Kranaatin sytytin ei virittynyt eikä kranaatti räjähtänyt.

Alueella oli tapahtumahetkellä kello 13.40 noin kolmekymmentä henkilöä, jotka suojautuivat ohjeiden mukaisesti.

Harjoituksen johtaja, everstiluutnantti Rainer Mäkelä kertoo, että tilanne ei ollut varsinainen vaaratilanne.

– Sytytin toimi juuri niin, kuten se on suunniteltu. Se vaatii virittyäkseen tietyn kiihtyvyyden, eikä sitä nyt tullut, eikä se virittynyt.

Häiriön syystä on muutamia arvioita, mutta täsmällinen syy on vielä selvityksen alla.

– Peruspanos, eli se, joka laittaa kranaatin liikkeelle, on voinut toimia virheellisesti. Myös niin sanotun harjoituspanoksen pyrstöosan mahdollista kiilautumista tutkitaan.

Kranaatinheitinammunnat keskeytettiin tämän päivän osalta.

– Harjoitukset jatkuvat sitten, kun on saatu täsmällisesti selville tapahtuman syy ja todettu, että ammunta on turvallista. Esimerkiksi jos syy on jossain tietyssä ampumatarvike-erässä, voidaan ammuntaa jatkaa, kun ne erät laitetaan käyttökieltoon, sanoo everstiluutnantti Mäkelä.

Kuhmon Vuosangan harjoitus- ja ampuma-alueella on käynnissä Kainuun jääkäripataljoonan erikoiskoulutuskauden ampumaharjoitus.

Täydennetty kello 16:14 everstiluutnantti Mäkelän lausunnolla.