Taimenpurojen kunnostus talkoilla yleistyy – kalakannat ja valtion kukkaro kiittävät

Suuri osa purojen ennallistamistöistä tehdään vapaaehtoistyönä ja talkoilla. Aiemmin valtio on huolehtinut kalavesien kunnostustöistä lähes yksin. Purojen kunnostukset ovat tehokas keino kalakantojen elvyttämisessä.

Kuva: Mika Moksu / Yle

Kirkasvetinen puro solisee mutkaisessa uomassaan taajan pajukon keskellä. Kouvolassa Jaalan Pyhäjärveen laskeva puro on ollut hyvin todennäköisesti taimenen kutupaikka, kunnes ihminen on kaivanut ojasta pois kalojen lisääntymisen kannalta välttämättömät kivet ja soraikot. Nyt kaivinkone nostelee kiviä ja soraa takaisin puroon, jotta kalatkin voisivat palata.

– Tämän seudun vedet ovat hyvin kirkkaita, eikä täällä ole saasteiden lähteitä, joten on hyvin todennäköistä, että tässä purossa on aikanaan taimen lisääntynyt, sanoo kunnostustöitä tekevän Aito Taimen ry:n puheenjohtaja Janne Arponen.

Pienikin puro tuottaa jalokalaa

Puroa kunnostaa talkoilla Iitin Vuolenkoskella alkunsa saanut Aito Taimen -yhdistys. Rahat töihin tulevat pääosin ELY-keskukselta. Vapaaehtoisten tekemä kalavesien kunnostus onkin noussut eräänlaiseksi muoti-ilmiöksi myös Kaakkois-Suomessa. Esimerkkiä on otettu länsirannikolta ja Uudeltamaalta, jossa puuhaan on jo pitkät perinteet. Syy intoon on huoli lohikalakannoista, etenkin uhanalaisista taimenista. Kalojen onneksi innokkuutta riittää, sillä purojen ennallistaminen on tehokas tapa kalakantojen elvyttämiseen.

– Purossa syntynyt kala päätyy järveen ja kasvettuaan voi palata puroon kutemaan. Se on tehokkaampaa kuin kalojen istuttaminen, sanoo vesistösuunnittelija Markus Tapaninen Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta.

– Kunnostimme viime vuonna Vuolenkoskella yhden puron ja jo nyt taimenet polskivat siellä, Arponen kertoo.

Rahaakin säästyy

Aito Taimenen lisäksi vapaaehtoista kunnostustyötä tehdään muun muassa Kotkan ja Haminan seuduilla. Lisäksi Kaakkois-Suomessa toimii Kalatalouskeskusten rahoittama Jokitalkkari -hanke.

ELY-keskus rahoittaa vapaaehtoisten kunnostuksia mielellään, sillä valtion rahaa säästyy ja virkamiesten aikaa jää muuhunkin työhön. Yksi puronkunnostus ei talkootyönä maksa kuin pari-kolme tuhatta euroa.

Vapaaehtoisille paras palkinto on luonnon toipuminen, vaikka ajatus paremmasta kalansaaliistakin kutkuttaa.

– Kyllä minä haaveilen siitä, että saisin ison taimenen soutamalla kotijärvestä. Sitten päästäisin sen vapaaksi ja antaisin vielä pusunkin, naurahtaa Aito Taimenen puheenjohtaja Janne Arponen.