"Olen täydellinen, paitsi homo" – SPR kaipaa miehiä pienten syöpäpotilaiden pelastajiksi mutta ei kelpuuta homoja

Mika Kivinen on terve, urheilullinen alle 40-vuotias suomalainen mies. Hän haluaisi SPR:n toiveen mukaisesti luovuttaa kantasolujaan syöpää sairastaville pojille. Se ei onnistu, koska hän on homo.

Kotimaa
Miespari käsi kädessä.
Yle

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu kehotti viime viikolla terveitä, alle 40-vuotiaita suomalaisia miehiä katsomaan peiliin.

Se moitti miehiä empatiakyvyn puutteesta ja piikkikammosta, koska vain neljäsosa kantasolujen luovuttajista on miehiä.

Mika Kivinen täyttää kaikki luovuttajan kriteerit.

– Olen terve, urheilullinen alle 40-vuotias mies. En käytä lääkkeitä enkä huumeita. En käy maksullisissa naisissa enkä miehissä. Olen valioyksilö tänne, ollut jo vuosia, hän luettelee.

Kivinen myös haluaisi auttaa syöpää sairastavia lapsia, mutta ei pysty.

– Ai niin. Minähän olen homo.

20 vuoden selibaatti

SPR:n Veripalvelu kelpuuttaa nykyään homoseksuaalit verenluovuttajiksi, jos miesten välisestä seksistä on kulunut aikaa ainakin vuosi. Kantasolurekisteriin homoilla, biseksuaaleilla ja miesten välistä seksiä harrastaneilla on täysi luovutuskielto korkean HIV-riskin vuoksi.

Ai niin. Minähän olen homo.

Mika Kivinen

– On tehty riskiarvio, jotta siirre olisi mahdollisimman turvallinen potilaalle. Tämä ei ole kannanotto homoseksuaaleja kohtaan eikä tässä arvoteta ihmisten toimintaa, sanoo kantasolurekisterin ylilääkäri Matti Korhonen.

Kantasolujen luovuttajilta vaaditaan pitkää sitoutumista, mikä käytännössä pakottaisi homoseksuaalit jatkuvaan selibaattiin.

– Kun ihminen liittyy kantasolurekisteriin, hänen pitäisi olla valmis pysymään siellä seuraavat 20 vuotta. Lyhytaikainen liittyminen on mahdotonta, koska kudostyypitys on kallista puuhaa, Korhonen toteaa.

Puolet siirteistä menee toiseen maahan

Homoseksuaalien kantasoluluovutuksen estää myös se, että luovuttaminen on kansainvälistä toimintaa. Lähes puolet kaikista kantasolusiirteistä meni viime vuonna johonkin toiseen maahan.

Tämä ei ole kannanotto homoseksuaaleja kohtaan eikä tässä arvoteta ihmisten toimintaa.

Matti Korhonen

– Meidän pitää pystyä toimimaan yhdessä kansainvälisten rekisterien kanssa, Korhonen muistuttaa.

Maailman kantasolurekistereitä ylläpitää kansainvälinen WMDA-järjestö, jossa keskustellaan aktiivisesti homoseksuaalien kantasoluluovutuksista. Jotkut maat sallivat luovutukset myös miesten välistä seksiä harrastaneilta.

– Toistaiseksi asiasta ei ole tehty laajempaa linjanvetoa. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että homoja eikä lesboja pidä syrjiä. Ajan myös WMDA:ssa sellaista näkökulmaa, että nämä asiat pitäisi saada mahdollisimman avoimiksi. Mutta se täytyy tehdä huolellisen arvion jälkeen, ettei potilaita vaaranneta.

Iso-Britannia kelpuuttaa myös homot

Esimerkiksi Iso-Britannia kelpuuttaa homoseksuaalit kantasolujen luovuttajiksi. Seta ry ihmettelee sitä, miten lähtökohta voi olla Suomessa täysin päinvastainen.

– Isossa-Britanniassa jopa rohkaistaan seksuaalivähemmistöön kuuluvia miehiä luovuttamaan kantasoluja, koska miehet ovat niin haluttuja luovuttajia. Suhtautuminen on toisessa EU-maassa aivan erilainen kuin Suomessa, sanoo Setan varapuheenjohtaja Mikko Väisänen.

Muiden ihmisten sanaan luotetaan, kun he sanovat olevansa vakituisessa parisuhteessa tai naimisissa.

Mikko Väisänen

Kaikki kantasolujen luovuttajat testataan HIV:n varalta. Lisäksi heiltä kysytään, onko heillä ollut irtosuhteita ja ovatko he vakituisessa parisuhteessa.

– Muiden ihmisten sanaan luotetaan, kun he sanovat olevansa vakituisessa parisuhteessa tai naimisissa. Seksuaalivähemmistöjen kohdalla tulee automaattinen sulku, ettei luoteta, Väisänen toteaa.

Ylilääkäri Matti Korhonen myöntää, että heterokin voi valehdella.

– Kaikki eivät varmasti kerro totuutta, mutta luotamme ihmisten rehellisyyteen. Uskon, että luovuttajat ottavat asian hyvin vakavasti. Tarkoitus on auttaa vaikeasti sairasta potilasta.