1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Suomi sulkee lähetystönsä Luxemburgissa, Slovakiassa ja Sloveniassa

Suurlähetystöt suljetaan ensi vuoden loppuun mennessä. Suomella on tämän jälkeen 89 ulkomaanedustustoa maailmalla, ulkoministeriö kertoo. Ne sijaitsevat 69 maassa.

Ulkomaat
Ulkoasiainministeriön kyltti.
Ulkoasiainministeriö sijaitsee Helsingin Katajanokalla.Juha-Pekka Inkinen / Yle

Suomi sulkee kolme suurlähetystöään ensi vuoden loppuun mennessä. Suljettavat lähetystöt sijaitsevat Luxemburgissa, Slovakian Bratislavassa ja Slovenian Ljubljanassa.

Ulkoministeriön mukaan syynä ovat ministeriön toimintamenomäärärahoihin tehdyt leikkauspäätökset.

Suomen suhteet Luxemburgiin hoidetaan vastedes Belgian suurlähetystöstä Brysselistä, ulkoministeriö kertoo tiedotteessaan. Slovakiaan Suomi on yhteydessä Tšekin Prahasta ja Sloveniaan Kroatian Zagrebista.

– Henkilöstölle, joka on asemamaassa, tämä tarkoittaa sitä, että työt loppuvat siellä, ulkoministeriön alivaltiosihteeri Pirkko Hämäläinen sanoo Yle Uutisille.

– Lähetetty henkilökunta vedetään takaisin ministeriöön, mutta ensi vuoden aikana ministeriöstä supistetaan 15 diplomaattiuran tehtävää ja 16 hallintouran tehtävää. Supistuksia on tiedossa.

Sulkemisten jälkeen Suomella on 89 ulkomaanedustustoa maailmalla. Niitä on Hämäläisen mukaan 69 maassa.

Ulkoministeriö toteaa säästöistä huolimatta pyrkivänsä huolehtimaan Suomen läsnäolosta maissa, joiden poliittinen tai taloudellinen merkitys on kasvamassa. Libanonin väliaikainen yhteystoimisto muutetaan sulkemisten yhteydessä suurlähetystöksi.

Ministeriön mukaan edustustoverkoston ylläpito maksaa jokaiselle suomalaiselle noin 18 euroa vuodessa. Ulkoministeriön toimintamenoista yli puolet on edustustoverkon kuluja.

Lue seuraavaksi