Tuomion saaneen tirkistelijän tilanne puhuttaa Ylivieskan seudulla

Ehdoton vankeustuomio ei automaattisesti tarkoita tuomitun passittamista vankilaan. Asia on herättänyt voimakasta keskustelua tänä syksynä, kun asukkaita pitkään piinannut häirikkö tuomittiin vankeuteen syyskuun lopulla.

Kotimaa

Kala- ja Pyhäjokilaaksoissa asuntoihin murtautunut ja ihmisiä ahdistellut mies tuomittiin syyskuun lopulla yli vuoden mittaiseen ehdottomaan vankeustuomioon. Ylivieska-Raahen käräjäoikeuden mukaan mies oli syyllistynyt useisiin kotirauhan rikkomisiin, pakottamiseen seksuaalisiin tekoihin, varkauksiin sekä laittomiin uhkauksiin.

Tuomiota ei automaattisesti panna täytäntöön. Tapaus on herättänyt voimakasta keskustelua esimerkiksi Ylivieskan seudulla sosiaalisessa mediassa.

Tapauksessa käräjätuomarina ollut Heikki Sneck Ylivieska-Raahen käräjäoikeudesta selvittää Yle Oulun pyynnöstä tarkemmin yleisiä oikeuskäytäntöjä tuomion täytäntöönpanossa.

– Käräjäoikeus voi määrätä vastaajan suoraan vangittavaksi, jos syyttäjä tai asianomistaja on esittänyt siitä erillisen vaatimuksen. Missään muussa tilanteessa vastaaja ei joudu heti käräjäoikeuden tuomion jälkeen vangittavaksi.

– Jos vangitsemisvaatimusta ei ole esitetty tai käräjäoikeus on hylännyt sen tuomiollaan, vangitsemisvaatimuksen täytäntöönpano jää odottamaan, että tuomio saa lainvoiman. Tuomio saavuttaa lainvoiman, jos siihen ei haeta muutosta. Tällöin tuomio on täytäntöönpantavissa aika nopeastikin.

Mikäli tuomioon haetaan muutosta, tuomiota ei laiteta täytäntöön ennen hovioikeuden päätöstä.

– Jos asiassa haetaan muutosta, täytäntöönpano tapahtuu vasta hovioikeuden tuomion jälkeen. Se saattaa kestää vuodenkin verran, Sneck kertoo.

Tuomari ymmärtää ihmetyksen

Joissain tapauksissa ihmiset voivat kokea järjestyksen oman oikeustajunsa vastaiseksi.

– Kyllä sen ymmärtää. Meillä on tietyt säännökset, jotka koskevat tuomitun vangitsemista ja niissä on aika tiukat kriteerit. Jos tuomittava rangaistus on vähintään kaksi vuotta, niin silloin voidaan helpommin määrätä suoraan tuomiolla vangittavaksi. Jos se on alle kaksi vuotta, se edellyttää erityisiä syitä, joiden perusteella voitaisiin määrätä vangittavaksi tuomiolla, Heikki Sneck toteaa.

– Mutta järjestelmänä se, että käräjäoikeuden tuomio ei ole heti pantavissa täytäntöön on ymmärrettävä. Täytyy olla jonkinlainen oikeusturvakeino siitä, jos kokee, että on saanut vääränlaisen ratkaisun, ettei joudu kärsimään vankeusrangaistusta ennen kuin se on vahvistettu muutoksenhaun jälkeen.

Jos nyt puhutaan tästä esillä olleesta tapauksesta, voitko kertoa, onko tässä tapauksessa haettu muutosta?

– Kyllä on. Tuomio ei ole lainvoimainen.