Vakuutusturvaa liukuhihnalla

Kun lääkäri antaa 1 700 lausuntoa vuodessa virkatyönsä ohessa, onko hän ehtinyt perehtyä kunnolla?

Silminnäkijä
Pekka Häkkinen oli ensihoitajana, kun hän joutui ambulanssin kanssa onnettomuuteen. Seurauksena on työkyvyn osittain vienyt niskavamma
Pekka Häkkinen oli ensihoitajana, kun hän joutui ambulanssin kanssa onnettomuuteen. Seurauksena on työkyvyn osittain vienyt niskavammaYle

Monien onnettomuuksissa loukkaantuneiden ihmisten taistelu vakuutusyhtiöitä vastaan kestää vuosikausia. Lausunnot ja päätökset itsessään saatetaan tehdä hyvinkin nopealla aikataululla.

Silminnäkijä-ohjelma sai tiedon eräästä ortopedistä, joka antaa liikennevahinkolautakuntaan keskimäärin 1 700 lausuntoa vuodessa. Lisäksi hän antaa potilasvakuutuskeskukselle 200 lausuntoa. Samaan aikaan hän työskentelee päätoimisesti ortopedinä.

– Omasta näkökulmastani en ymmärrä, miten näin ison määrän lausuntoja voi laatia vuodessa, asianajaja Jarkko Männistöhämmästelee.

Männistö on ollut mukana valmistelemassa henkilövahinkojen korvaussuosituksia henkilövahinkoasiain neuvottelukunnan pääsihteerinä. Hän on siis nähnyt valtavan määrän päätöksiä lausuntoineen. Nykyään hän avustaa ihmisiä, jotka hakevat vakuutusturvaa.

Tehokas tahti myös vakuutusoikeudessa

Tahti on tiivis myös vakuutusoikeudessa, joka on yksi isoimmista tuomioistuimista Suomessa. Se käsittelee vuodessa noin 7 000 juttua monelta erityisalalta.

Oikeusministeriön tuomioistuinyksikön kehittämispäällikkö Tuula Kivari myöntää, että päätöksiä joudutaan tekemään nopealla tahdilla. Tuomarit eivät kuulu työaikalain piiriin.

– Asiamäärä aiheuttaa sen, että päätöksiä joudutaan tekemään ripeästi ja työpäivät ja työmäärä voivat olla aika haasteellisia, Kivari sanoo.

Tässä on vain osa Niinan asiakirjoista, joita on kertynyt 13 vuoden työtapaturmataistelusta
Tässä on vain osa Niinan asiakirjoista, joita on kertynyt 13 vuoden työtapaturmataistelustaYle

Yhteen tapaukseen jää paljon aikaa. Vuosia kestäneissä vakuutustaisteluissa paperimäärät ovat valtavia.

Vakuutuslääketieteessä omat sääntönsä

– Vakuutuslääketiede on ala, jossa kyllä lääkärin koulutuksen saaneet henkilöt esittävät arvioita asioiden syy-yhteyksistä, mutta ne perustuvat usein vakuutuslääkäreiden yhteisesti sopimiin ratkaisulinjoihin, Männistö avaa.

Lausunnot voivat poiketa täysin hoitavien lääkäreiden lausunnoista.

– Iso osa vakuutusoikeudessa käsiteltävistä asioista on lääketieteellisiä. On aina haaste sovittaa yhteen lääketieteellinen ja juridinen tietämys, Kivari myöntää

Onko päätavoite estää aiheeton korvaus?

Vakuutusoikeus on erityistuomioistuin, jossa päädytään noin 90 prosentissa tapaturma- ja ammattitautiasioissa valituksen hylkäämiseen. Järjestelmää on arvosteltu muun muassa avoimuuden puutteesta.

– Jos sanottaisiin suoraan, kuinka mekaaninen arviointi on ollut, sitä saattaisi olla aika vaikea puolustaa julkisesti. Ongelma on, että mitä avoimemmat ja rehellisemmät perustelut ovat, sitä haavoittuvammat ne myös ovat, toteaa asianajana Jarkko Männistö.

Niinan elämä mullistui 25-vuotiaana työtapaturmassa. Nyt hänellä on mm. aivovamma, jatkuvat kiputilat ja liikuntarajoite. Avustajakoira Tosca on kertaalleen pelastanut Niinan hengen.
Yle.

Vireillä on lakimuutos, jonka tarkoitus on tuoda lisää läpinäkyvyyttä ja perusteluja vakuutuspäätöksen hakijalle. Perusasiaa se ei kuitenkaan muuta, eli että tarkoituksena on estää aiheettomat korvaukset, arvioi Männistö.

– Voisiko sen tarkoitus myös olla varmistaa, että ne ihmiset, joilla oikeasti on oikeus korvaukseen saavat sen? Siihen ei voida lakiesityksellä puuttua. Se muutos voi tapahtua vain asioita käsittelevien ihmisten korvien välissä, Männistö painottaa.

Lisää aiheesta Silminnäkijä: Vakuutusyhtiön hylkäämät Yle TV2 to 30.10.2014 klo 20