1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjä: Ranska luovuttamassa helikopteritukialuksen – Ranska: Mitään ei ole päätetty

Ranskaa painostetaan ankarasti olemaan luovuttamatta huippunykyaikaista tukialusta Venäjälle. Venäläisministeri sanoo, että Ranska on jo lähettänyt kutsun laivan luovutustilaisuuteen.

Ulkomaat
Sotalaiva telakalla.
Vladivostok-Helikopteritukialus Ranskan Saint-Nazairessa 7. syyskuuta.Jean-Sebastien Evrard / AFP

Ranska luovuttaa Venäjälle huippunykyaikaisen helikopteritukialuksen marraskuun 14. päivä, kertoo Venäjän apulaispuolustusministeri Dmitri Rogozin.

Ministerin mukaan Venäjän valtion asehankintayhtiö Rosoboronexportin johto on vastaanottanut kutsun laivan luovutustilaisuuteen Saint-Nazairen telakalle. Saint-Nazairessa on parhaillaan 360 venäläistä merisotilasta ja 60 kouluttajaa harjoittelemassa laivalla operoimista.

Venäjä tilasi vuonna 2011 Ranskasta kaksi tukialusta 1,2 miljardin euron hintaan. Venäjän miehitettyä Krimin Ranska on joutunut kovaan poliittiseen paineeseen. Monet maat vaativat, ettei tukialuksia saa luovuttaa Venäjälle tässä poliittisessa tilanteessa.

Ranskan puolustusministeri Jean-Yves Le Drian toppuutteleekin venäläistietoja.

Ranskan hallitus ilmoitti syyskuussa, että päätös laivojen luovuttamisesta tehdään marraskuussa senhetkisen poliittisen tilanteen perusteella. Le Drianin mukaan tämä päätös on edelleen voimassa, eli luovutuspäivämäärää ei ole sovittu.

Venäjän ja Ranskan välisen sopimuksen mukaan helikopteritukialus "Vladivostok" luovutetaan tilaajalle tämän vuoden marraskuussa ja sen sisaralus "Sevastopol" vuotta myöhemmin.

Lähteet: AFP, Itar-Tass

Lue seuraavaksi