Hyppää sisältöön

Kirkon ovi heiluu molempiin suuntiin

Tällä viikolla kirkosta on erottu tavallista nopeampaan tahtiin, mutta myös palaavien osuus on ollut tasaisessa nousussa. Osa seurakuntalaisista eroaa kirkosta elämänsä aikana useita kertoja.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kirkosta eroamisesta on tehty helppoa. Muutama klikkaus palvelua tarjoavalla nettisivustolla, ja homma on hoidettu. Mutta ei se palaaminenkaan ole yhtään sen vaikeampaa. Evankelis-luterilainen kirkko avasi kesällä 2009 nettisivut, joilla takaisin liittyminen on aivan yhtä helppoa.

Kirkosta erosi viime vuonna 55 745 ihmistä. Kirkon ovi heiluu kuitenkin molempiin suuntiin: Nettisivujen kautta palanneita oli samaan aikaan 9 206. Tänä vuonna kirkosta eronneita on viime vuoteen verrattuna ollut hieman vähemmän. Sen sijaan palanneiden määrässä tehtäneen uusi ennätys.

Kirkkohallituksen mukaan palaamisen syitä ei tilastoida. Tuntumaa asiasta kuitenkin on.

– Aika usein ne syyt liittyvät kasteeseen ja avioliittoon. Ja kyllä meille tulee palautetta, että on liitytty kirkkoon sen takia, että kirkko tekee hyvää, kertoo verkkoviestintäpäällikkö Sami Kallioinen.

Nuori mies eroaa, aikuinen nainen palaa

Kirkosta eroaa yleisimmin suuressa kaupungissa asuva nuori mies. Eroamisia tapahtuu eniten kohujen yhteydessä, jolloin eroamisella halutaan ottaa kantaa myös yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Kirkkoon palaajista hieman yli puolet on naisia. Ikähaarukka on laajahko, eniten palaavat alle 35-vuotiaat.

Kumpikaan sivusto ei kerää tietoa siitä, kuinka monetta kertaa henkilö eroaa tai liittyy. Palvelujen helppous houkuttelee heiluriliikkeeseen, sillä enää ei tarvitse perustella päätöstään kenellekään kasvokkain.

Yle Uutisten keskustelussa nimimerkki pena kuvailee, kuinka 60-luvulla eroaminen vielä vaati vierailua papin kansliassa.

- Hän tietenkin yritti taivutella minua jatkamaan, pena kirjoittaa.

Eroansa hän ei ole näiden vuosikymmenten aikana katunut.

Palataanko kirkkoon vain hetkeksi?

Eroakirkosta-sivusto ilmoittaa etusivullaan, että kirkosta on sen palvelun kautta eronnut jo yli 430 000 ihmistä. Lukuun sisältyvät kuitenkin myös eronsa uusijat. Tiedottaja Petri Karisma on kuullut ihmisistä, jotka ovat eronneet kirkosta kolmekin kertaa.

– Ensimmäisen kerran erosivat ihan muuten vain ja sitten piti mennä naimisiin, niin sitten liityttiin kirkkoon uudelleen ja erottiin. Sitten joku oli pyytänyt kummiksi, niin sitten taas liityttiin ja erottiin, Karisma kuvailee.

– Muistaa vielä erota saman vuoden aikana, niin ei joudu maksamaan kirkollisveroakaan, Karisma naurahtaa.

Kirkon mielestä nettipalvelujen helppous ei muuta tehdyn ratkaisun sisältöä.

– Ei se minusta tee yhtään erilaista siitä eroamisesta tai liittymisestä. Joka tapauksessa se on iso ratkaisu, Sami Kallioinen sanoo.