Kjell Westölle pohjoismainen kirjallisuuspalkinto – "Tiivistunnelmaista proosaa"

Pohjoismaiden neuvosto on jakanut vuosittaiset kulttuuripalkintonsa Tukholman kaupungintalossa keskiviikkoiltana.

elokuvat
Kjell Westö.
Kjell Westö.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suomenruotsalainen Kjell Westö on voittanut Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon romaanillaan Kangastus 38. Se sijoittuu toisen maailmansodan kynnykselle.

– Teoksen tiivistunnelmainen proosa herättää henkiin Suomen historian kriittisen vaiheen, jonka kaiut kantautuvat myös nykyaikaan, perusteluissa todetaan.

Westö on aiemmin palkittu muun muassa Finlandia-palkinnolla. Hän sai sen vuonna 2006 romaanistaanMissä kuljimme kerran. Hänen kirjojaan on käännetty parillekymmenelle kielelle, muun muassa englanniksi, espanjaksi, norjaksi ja saksaksi.

Kangastus 38 -kirjan kansi.
Otava

Pohjoismaiden neuvoston palkinnon arvo on 47 000 euroa. Suomalaisista kirjailijoista palkinnon ovat aiemmin saaneet Sofi Oksanen (vuonna 2010), Kari Hotakainen (2004), Tua Forsström (1998), Antti Tuuri (1985), Bo Carpelan (1977), Hannu Salama (1975), Veijo Meri (1973) ja Väinö Linna (1963).

Musiikkipalkinto Tanskaan

Musiikkipalkinnon on voittanut tanskalainen Simon Steen-Andersen teoksellaan Black Box Music. Berliinissä asuva Steen-Andersen (siirryt toiseen palveluun) yhdistää töissään instrumentaalista musiikkia, elektroniikkaa, videota ja performanssia.

– Simon Steen-Andersen on innovatiivinen säveltäjä, ja _Black Box Music _on ainutlaatuinen ja radikaalin erilainen teos, perusteluissa kerrotaan.

– _Black Box Music _lumoaa holtittomuudellaan ja päättömyydellään: se on hauska, ihastuttava ja tavattoman kekseliäs.

Steen-Andersen on opiskellut säveltämistä Århusissa, Freiburgissa, Buenos Airesissa ja Kööpenhaminassa. Vuodesta 2008 hän on opettanut säveltämistä Århusin kuninkaallisessa musiikkiakatemiassa.

Lastenkirjallisuuspalkinto Norjaan

Lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon saa norjalainen parivaljakko Håkon Øvreås ja Øyvind Torseter (kuvitus) kirjalla Brune.

– Lastenkirjana Brune täyttää kaikkein pienimmille suunnattujen teosten ja nuortenkirjojen välisen tyhjiön. Tarinassa on klassisia aineksia, mutta samalla se uudistaa norjalaista ja pohjoismaista lasten kertomakirjallisuutta, perusteluissa todetaan.

Brune on tarina pikkupojasta, joka on päiväsaikaan Rune, mutta pukeutuu öisin ruskeaan ja muuttuu supersankari Bruneksi. Brune on Håkon Øvreåsin ensimmäinen lastenkirja. Lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinto myönnetään nyt toista kertaa.

Ympäristöpalkinto Islantiin

Luonto- ja ympäristöpalkinnon voittaa Islannin pääkaupunki Reykjavik. Pohjoismaiden neuvosto uskoo, että kaupunki hyötyy maantieteellisesti sijainnistaan, mutta se on myös tehnyt määrätietoista ja kunnianhimoista ympäristötyötä.

– Reykjavik on vuosien ajan kehittänyt ympäristöä säästävää juomavesihuoltoa sekä geotermisen lämmön hyödyntämistä kaukolämmön ja sähkön tuotannossa. Lisäksi kaupunki suosii tyhjinä olevien alueiden tai tulevien tonttien ”viherkäyttöä” estääkseen niiden muuttumisen pysäköintipaikoiksi, jotka suosivat autoilua.

Kaupungin käytössä olevista autoista 87 prosenttia kulkee sähköllä tai kaasulla.

Myös elokuvapalkinto Islantiin

Islantilainen elokuva Hross ì oss (Hevosista ja miehistä) on palkittu Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnolla. Benedikt Erlingssonin ohjaama elokuva kertoo ihmisten ja hevosten välisen rakkaustarinan.

Hross ì oss on hätkähdyttävän omaperäinen elokuva, joka ammentaa islantilaisen saagaperinteen lakonisesta huumorista. Elokuva käsittelee ihmisen ja luonnon välisiä vahvoja siteitä, perusteluissa kerrotaan.

– Ohjaaja Benedikt Erlingsson yhdistelee vaikuttavaa kuvakieltä, leikkausta ja musiikkia tavalla, joka saa elokuvan tuntumaan suoranaiselta luonnonvoimalta

Palkintojuhla Pohjolan parhaat on katsottavissa Yle Fem -kanavalla perjantaina 31. lokakuuta kello 23.00 tai maanantaina 3. marraskuuta kello 16.25.