1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Ulkomaat

Nato: Venäjän ilmavoimilla poikkeuksellista lentotoimintaa – Naton ja Suomen hävittäjät perässä

Naton hävittäjät ovat seuranneet venäläisiä pommi- ja hävittäjäkoneita useilla Euroopan merialueilla kuluneiden kahden vuorokauden aikana. Naton mukaan Venäjän lentotoiminta Euroopan ilmatilassa on ollut poikkeuksellista. Suomi ei kommentoi operatiivisia lentoja, ei ilmatilaloukkauksia.

Su-27-hävittäjälentokoneita lentonäytöksessä Moskovan lähellä. Kuva: Sergei Chirikov / EPA

Sotilasliitto Nato kertoo havainneensa Venäjän ilmavoimien liikehtivän poikkeuksellisen aktiivisesti Euroopan ilmatilassa.

Eilen tiistaina ja tänään on havaittu neljä venäläiskoneen ryhmää, jotka ovat lentäneet kansainvälisessä ilmatilassa. Osalla lennoista venäläiset taistelukoneet eivät ole käyttäneet havainnointilaitteistoa, eivätkä ne ole olleet yhteydessä alueellisiin lennonjohtoihin. Tämä aiheuttaa vaaraa siviililentoliikenteelle, sillä siviililennonjohto ei havaitse niitä, Nato huomauttaa.

Naton tutkavalvonta on seurannut venäläiskoneita ja Naton hävittäjät ovat käyneet tunnistamassa ne. Venäläiskoneet ovat olleet hävittäjä-, pommi- ja ilmatankkauskoneita.

Suomenlahdella liikkuneita MiG- ja Suhoi-koneita ovat käyneet tarkistamassa myös Suomen ilmavoimien koneet, Nato kertoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Puolustusvoimien viestintäjohtaja Mika Kalliomaa kertoi, ettei puolustusvoimat kommentoi operatiivisia lentoja.

– Ilmatilaloukkaukset julkistetaan heti. Nyt sellaisia ei ole ollut, hän jatkoi.

Useita taistelukonetyyppejä samalla lennolla

Ensimmäinen Naton tiedotteessa mainittu lento tapahtui eilen tiistaina alkuiltapäivästä. Seitsemän taistelukonetta lensi Suomenlahden kautta Kaliningradin alueelle.

Naton mukaan ryhmässä oli kaksi MiG-31-, kaksi Su-34- ja kaksi Su-24-konetta sekä yksi Su-27.

Kun koneet havaittiin, niitä tutkimaan nousi välittömästi Suomen, Ruotsin, Tanskan ja Saksan ilmavoimien koneita.

Tänä aamuna Pohjanmerellä havaittiin kahdeksan venäläistä konetta, jotka lensivät Norjan rannikkoa seuraten etelään. Koneista neljä oli Tu-95 strategista pommikonetta sekä neljä Il-78-ilmatankkauskonetta.

Atlantin yllä kuusi koneista kääntyi takaisin, mutta kaksi pommikonetta jatkoi lentoaan aina Portugaliin saakka. Venäläiskoneet eivät olleet ilmoittaneet lentosuunnitelmaansa, eivät ottaneet yhteyttä lennonjohtoon, eivätkä ne olleet laittaneet päälle havainnointilaitteita, eli ns. transpondereita.

Tänään iltapäivällä venäläiskoneita havaittiin myös Mustallamerellä, Turkin rannikolla sekä Itämerellä.

Mustallamerellä havaittiin kaksi Tu-95-pommikonetta ja kaksi Su-27-hävittäjää. Niiden tarkistamiseksi ilmaan nousi Turkin ilmavoimien koneita.

Itämerellä ilmassa olivat iltapäivällä mahdollisesti samat seitsemän konetta, jotka oli havaittu päivää aikaisemmin. Niitä tutkimassa kävivät Baltiaan sijoitetut Portugalin ilmavoimien F-16-hävittäjät.

Tarkistustehtävät rutiininomaisia, mutta määrä kasvaa

Naton mukaan Venäjän ilmavoimat tekee rutiininomaisesti tämänkaltaisia lentoja ja Nato-koneet käyvät vierailijat tarkistamassa. Venäjän ilmavoimien aktiivisuus on kuitenkin viime aikoina kasvanut selvästi.

Nato on tänä vuonna tarkistanut venäläisten koneiden toimia jo yli sata kertaa. Määrä on kolminkertainen viime vuoteen verrattuna.