Venäläisklassikko muuntuu ajankohtaiseksi kuntaliitospöhinäksi Vaasassa

Nykyajan reviisori on kuntaliitosselvittäjä, joka laittaa kunnanisiin ja -äiteihin liikettä.Nikolai Gogolin klassikon perushenki on läsnä draaman kuljetuksessa, vaikka tarina onkin tuunattu pohjalaiseen mielenmaisemaan.

kulttuuri
Tarkastaja saa ensi-iltansa Vaasan kaupunginteatterissa 8. marraskuuta.
Mirva Korpela / Yle

Vaasan kaupunginteatteri tarttuu ajankohtaiseen kuntaliitosteemaan venäläisklassikon kautta. Nikolai Gogolin Reviisori muuntuu tämän päivän Suomeen sopivaksi Tarkastaja-komediaksi.

– Näytelmän perushenki näkyy draaman kuljetuksessa, jossa päästään nautiskelemaan siitä, miten pienen kunnan porukka tulee huijatuksi, ja mitä keinoja siihen käytetään, sanoo Vaasan kaupunginteatterin Tarjastajan dramaturgi Outi Rossi.

Vaasalaisten reviisori, tarkastaja, on siis kuntaliitosselvittäjä.

– Se kerrotaan heti alkuun, että huijari on huijari. Katsojalle nautinto tulee siitä, kuinka huijatuksi tullaan ja pohdiskelusta, olisiko minulle voinut käydä niin, Rossi sanoo.

– Näytelmän tematiikka on muuttunut aika paljon tarkastajan eli huijarin osalta. Meillä on kuntaliitostematiikka eli pienen kunnan väki on vahvasti epäilyksessä, että tämä henkilö on kuntaliitosselvittäjä ja se herättää paljon aktiviteettiä itsellisyyden ja itsenäisyyden säilyttämiseksi. Tarkastaja puolestaan on valmis ostamaan kaiken. Se on yhdenlainen väite meidän ajastamme, Outi Rossi sanoo.

Uutta ja vanhaa lomittain

Outi Rossi kertoo, että Tarkastaja on syntynyt ja aktiivisessa dialogissa näytelmän ohjanneen Erik Kiviniemen kanssa. Teema on ajankohtainen sekä Pohjanmaalla että koko Suomessa.

– Väitän, että se (kuntaliitostematiikka) on Suomessa ja Pohjanmaalla kuuma peruna. Se on syvälle ihmisiin menevä asia tällä hetkellä, Outi Rossi sanoo.

Dramaturgin mukaan uuden ja vanhan dynamiikasta löytyy yksi tärkeä osa Tarkastajaa.

– Maaseudulla ja pienissä kunnissa on paljon sellaista osaamista ja sisältöjä, jotka ovat arvostamisen väärtejä. On käytäntöjä, joita voi kehittää, mutta myös paljon, mistä ei pitäisi luopua tai mitä kannattaa säilyttää. Se ei ole joko-tai, vaan ne kulkevat lomittain, Outi Rossi sanoo.