Amelia Earhartin mysteerin tutkijat uskovat löytäneensä kappaleen lentäjälegendan konetta

Katoamista selvittävä Tighar-säätiö uskoo löydön vahvistavan teoriaa, jonka mukaan Earhart ja hänen suunnistajansa tekivät pakkolaskun asumattomalle atollille.

Ulkomaat
Amelia Earhart Lockheed Electra -koneensa edustalla
Great Images in NASA

Tutkijat sanovat vakuuttuneensa siitä, että Nikumaroron atollilta Tyyneltämereltä löytynyt alumiinipalanen kuului maailmanympärilennollaan vuonna 1937 kadonneen Amelie Earhartin lentokoneeseen.

Vuonna 1991 löytyneen palan tutkimuksissa on havaittu, että kappale sopii mittasuhteiltaan, materiaaliltaan ja niititykseltään yhteen Earhartin koneeseen asennetun metallipaikan kanssa. Lockheed Electra -koneen erikoisikkuna korvattiin alumiinipaikalla Miamissa Earheartin maailmanympärilennon aikana.

Tämä olisi ensimmäinen kerta, kun Earhartin koneen osa on löytynyt. Kone katosi jäljettömiin 2. heinäkuuta 1937 lennolla, jolla Earhart yritti ensimmäisenä naisena yksin maailmanympärilentoa.

Löytö vahvistaisi teoriaa, ettei Earhartin ja hänen suunnistajansa Fred Noonanin kone syöksynyt Tyyneenmereen, vaan he tekivät hätälaskun Kiribatin saarivaltioon kuuluvalle asumattomalle Nikumarorolle. Teorian mukaan Earhartin kone huuhtoutui mereen ja pariskunta kuoli saarella apua odottaessaan.

Atollilta on aiemmin löytynyt myös 1930-luvun esineitä, sekä 1940-luvulla luita, joiden arvioidaan kuuluneen valkoihoiselle naiselle. Tighar on myös löytänyt kaikuluotainkuvistaan merenpohjassa olevan muodostelman, joka saattaisi olla Earhartin koneen runko.

Nikumaroron suunnasta kuului myös hätäviestejä viitenä yönä Earhartin katoamisen jälkeen. Yhdysvaltain laivastolta kesti viikon saada koneet lähelle asumatonta saarta, eikä viestejä enää kuulunut. Ylilennolla saari todettiin asumattomaksi ja hätäviestit vääriksi.

Tighar aikoo palata atollille ensi kesäkuussa etsimään merestä koneen hylkyä sekä atollilta valokuvissa näkyneitä esineitä.

Tighar (siirryt toiseen palveluun) on yhdysvaltalainen voittoa tavoittelematon ilmailun historiaa tutkiva säätiö. Tighar selvittää muun muassa aikojen saatossa kadonneiden lentokoneiden ja lentäjien kohtaloa. Se tekee kansainvälisesti yhteistyötä museoiden ja keräilijöiden kanssa.

Lähteet: Yle Uutiset, AFP