1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsi päättää tänään Palestiinan tunnustamisesta

Margot Wallström kirjoittaa Dagens Nyheter -lehdessä, että Ruotsi haluaa tunnustamisella auttaa rauhanomaisen ratkaisun löytymistä Lähi-idässä. Israel on esittänyt Ruotsille vastalauseensa.

Ulkomaat

Ruotsin hallitus aikoo päättää torstaina Palestiinan valtion tunnustamisesta, kertoo ulkoministeri Margot Wallström Dagens Nyheter -lehdessä.

Wallström kirjoittaa, että hallitus katsoo tunnustamisen kriteerien täyttyvän, vaikka palestiinalaiset eivät hallitse aluetta määriteltyine rajoineen.

Pääministeri Stefan Löfven ilmoitti aikeesta tunnustaa Palestiina jo kertoessaan hallitusohjelmasta aiemmin syksyllä, mutta ajankohtaa ei ollut kerrottu. Israel on esittänyt Ruotsin suurlähettiläälle vastalauseensa.

Wallström sanoo Dagens Nyheterissä, että Ruotsin perinteisesti läheistä suhdetta Israeliin täydennetään nyt samanveroisella suhteella toiseen osapuoleen. Hänen mukaansa Ruotsi haluaa tunnustamisella auttaa saavuttamaan paremman tulevaisuuden alueella, jota leimaavat jumiutuneet rauhanneuvottelut, tuhoaminen ja turhautuminen.

Wallström sanoo Ruotsin haluavan osoittaa tukensa maltillisille voimille palestiinalaisten keskuudessa sekä auttaa ratkaisun löytymistä alueella tekemällä osapuolista vähemmän epätasa-arvoisia. Hän toivoo Ruotsin päätöksen tuovan myös tulevaisuudentoivoa nuorille palestiinalaisille ja israelilaisille, joita muutoin uhkaa radikalisoituminen.

Ministeri muistuttaa, että Ruotsi on aiemminkin tunnustanut valtioita, joilla ei ole ollut tosiasiallista valtaa osiin alueestaan: Kroatian vuonna 1992 ja Kosovon vuonna 2008.