Ranskan energiayhtiö ilmoitti poliisille ydinvoimaloiden yllä lentäneistä lennokeista

Miehittämättömiä lennokkeja on lokakuussa havaittu seitsemän voimalan yllä, valtiollinen energiayhtiö EDF kertoo.

Ranskan valtiollinen energiayhtiö EDF on tehnyt poliisille valituksen siitä, että miehittämättömät lennokit ovat lentäneet tässä kuussa seitsemän ydinvoimalan yllä.

EDF:n mukaan lennokit eivät vaarantaneet voimaloiden turvallisuutta. Niistä ensimmäinen havaittiin 5. lokakuuta Creys-Malvillessa purettavan voimalan yllä ja myöhemmät 13. ja 20. päivän välillä muiden voimaloiden yllä eri puolilla maata. Lennokit havaittiin yleensä yöllä tai varhain aamulla.

Yhtiö kertoo ilmoittaneensa poliisille aina, kun havainto tehtiin. Ei ole kerrottu, kenelle lennokit kuuluvat. Ranskan ilmavoimat valvoo EDF:n kanssa tekemänsä sopimuksen mukaan ilmatilaa maan ydinvoimaloiden yllä, kertoo Le Monde -lehti.

Ydinvoimaloita vastaan aiemmin mielenosoituksia järjestänyt ympäristöjärjestö Greenpeace kiistää, että sillä olisi mitään tekemistä ylilentojen kanssa. Se sanoo olevansa hyvin huolissaan lennoista ja huomauttaa, etteivät EDF tai turvallisuusjoukot ole kertoneet niille mitään selitystä.

Järjestö on toistuvast ilmaissut huolensa voimaloiden turvallisuudesta. Toukokuussa 2012 järjestön aktivisti lensi varjoliitimellä Le Bugeyn voimalan ylle ja laskeutui alueelle. Järjestö käytti miehittämätöntä lennokkia tapahtuman kuvaamiseen.

Ranskan ydinturvallisuudesta vastaava viranomainen ei kommentoi tietoja. Se sanoo, ettei keskustele asioista, jotka ovat sen asiantuntemusalueen ulkopuolella.

Ranskassa on kiellettyä lentää viiden kilometrin säteellä ydinvoimaloista alle tuhannen metrin korkeudella.

Ranskassa on 58 ydinreaktoria ja maa tuottaa ydinvoimalla yli 75 prosenttia energiastaan. Hallitseva sosialistipuolue on kuitenkin luvannut vähentää ydinvoimariippuvuutta 50 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä.