1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Iäkkään uniapnea voi altistaa kaatumisille

Yhdysvaltalaisessa tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kaatumiset ja luunmurtumat ovat noin 30–40 prosenttia yleisempiä miehillä, joiden yöllinen hapensaanti on heikentynyt.

Yöllisistä hengityskatkoksista kärsivät iäkkäät saattavat kaatua ja saada luunmurtumia ikätovereitaan todennäköisemmin, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä, ja sen perusteella kaatumiset ja luunmurtumat ovat noin 30–40 prosenttia yleisempiä miehillä, joiden yöllinen hapensaanti on heikentynyt. Tämä johtuu yleensä unenaikaisista hengityskatkoksista eli apneasta.

Myös väsymys ja uniongelmat lisäävät kaatumisia, aiemmista tutkimuksista tiedetään, joten unella ja sen ongelmilla voi olla merkittävä vaikutus iäkkäiden kaatumisriskiin. Yöllisen hapenpuutteen ja uniapnean hoitaminen todennäköisesti myös ehkäisee kaatumisia ja murtumia

Tutkimukseen osallistui 2 900 yli 67-vuotiasta miestä, joille tehtiin unipolygrafiatutkimus. Kaatumisia seurattiin vuoden ja luunmurtumia seitsemän vuoden ajan.

Uutispalvelu Duodecim