Osa polttaa rahansa heti mulle kaikki tänne -asenteella

Suomeen tarvittaisiin asennetalkoot, joka kasvattaisi ymmärrystä pitkäjännitteisestä oman talouden hoidosta. Tutkijan mielestä säästäminen pahan päivän varalle on kuin oman terveyden hoitamista.

Aamu-tv
Seteleitä.
Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat kansainvälisesti verrattuna hyvin kärryillä omaan talouteensa liittyvistä asioista. Moni suomalainen seuraa taloutta, ymmärtää vakuutustensa sisällöistä ja on tunnollinen esimerkiksi laskujen maksamisessa ajallaan. Mutta missä olisi petraamisen varaa? Asiasta keskusteltiin Tampereen yliopiston professorin Olli-Pekka Ruuskasen kanssa.

Suomalaiset ymmärtävät talousasioita hyvin, ilmenee kansainvälisestä vertailusta. Ymmärrys ei kuitenkaan aina johda järkevään oman talouden hoitoon. Osa suomalaisista hoitaa talouttaan kärsimättömästi heti mulle kaikki tänne -asenteella.

Kärsimätön rahan käyttö ja halu elää hetkessä ei ole yksin suomalaisia piinaava ongelma, kertoo professori Olli-Pekka Ruuskanen Tampereen yliopistosta.

– Asenne koskee länsimaita laajemminkin. Korostetaan velkaantumista ja välitöntä tarpeiden tyydytystä.

Ruuskanen sanoo, että ylivelkaantumista selittävät siis enemmän asenteet ja käyttäytyminen kuin tieto talouden perusasioita.

Nuoret ja pienituloiset riskiryhmä

Vaiikka moni on perillä talouden peruskäsitteistä, suomalaisten taloudellinen lukutaito on jakautunut epätasaisesti. Nuoret ja pienituloiset ovat erityisiä riskiryhmiä, kun taas korkeasti koulutetuilla, suurituloisilla ja yrittäjillä on korkeampi taloudellinen lukutaito.

Ylen aamu-tv:ssä vieraillut professori Ruuskanen toivoo, että Suomeen luotaisiin taloudellisen lukutaidon parantamisen talkoot. Taloudelliseen käyttäytymiseen ja tarpeiden tyydytyksen lykkäämiseen liittyvä valistus voisi olla hyvä.

– Tiedottamista talousasioista voisi verrata terveyden edistämiseen. Ihan yhtä tärkeää on käydä lenkillä kuin säästää pahan päivän varalle, pystyä siihen, vaikka se tylsää onkin.

Yhdysvalloissa ja Britanniassa on luotu taloudellisen lukutaidon ohjelmia. Ruuskanen pohtii, olisiko tiedotus Suomen Pankin, Finanssivalvonnan vai kuluttajaviranomaisten tehtävä.

Laskut maksetaan ajallaan

Tutkimuksessa selvisi, että valtaosa esimerkiksi maksaa laskunsa ajallaan. Monet pyrkivät säästämään ja useimmat ymmärtävät, mitä on korko tarkoittaa. Lisäksi suomalaiset osaavat vertailla vakuutuksia.

Suomalaisten lisäksi parhaimpien kärjessä olivat virolaiset ja saksalaiset.

Tänään torstaina julkaistava tutkimus tehtiin käyttämällä hyväksi taloudellisen kehityksen ja yhteistyön järjestön OECD:n kautta tulleita kysymyksiä.

Suomessa tutkimusta varten haastateltiin 1 500 kuluttajaa. Heiltä kysyttiin muun muassa, tekeekö vastaaja budjettia omasta taloudestaan, maksaako laskut ajoissa, vertaileeko vakuutuksia. Lisäksi kysyttiin asenteesta rahaan sekä selvitettiin talouden käsitteiden tuntemusta.