1. yle.fi
  2. Uutiset

Kokenut taksiautoilija: Ei ole kuskin tehtävä höpistä asiakkaalle vaan toisin päin

Pitkän linjan taksiautoilijalla Harri Savusella on asiakkaille ohje: pussaaminen takapenkillä on sallittua, mutta syöminen ei.

Kotimaan uutiset
Harri Savunen.
Pian alkavalla pikkujoulukaudella moni matkustaa juhlista kotiin taksilla. Millaista käytöstä taksikuskit odottavat asiakkailta? Mikä taksiasiakkaiden käytöksessä ärsyttää? Ohjeita asiakkaille antoi taksinkuljettaja Harri Savunen.

Jo 1970-luvulla taksiautoilijana aloittanut Harri Savunen antaa taksiautoilijoille yhden ohjeen:

– Ammattimainen taksinkuljettaja toimii niin, että asiakas aloittaa aina keskustelun. Vaikka ajettaisiin Helsingistä Tampereelle, ja asiakas ei halua puhua mitään, silloin ei puhuta.

Meillä kaikilla on kokemusta siitä, että taksiautoilijat ovat hyviä juttelemaan muun muassa politiikasta. Savusen mukaan eri aiheista pitääkin pystyä puhumaan asiakkaiden kanssa. Silti asiakas tekee aina aloitteen.

– Jos asiakas haluaa syventyä tulevaan palaveriin tai johonkin muuhun, annetaan hänelle se rauha.

Asiakkaille Savusella on toinen ohje: syöminen ei ole sallittua.

– En ole koskaan mennyt parturiin hampurilainen suussa. Pidän kiinni siitä, että auto on minun työpaikka. En minäkään voi mennä pankinjohtajalta pyytämään lainaa olutkolpakko kädessä.

Syöminen on ongelma, koska ketsuppia tai sinappia saattaa helposti lorahtaa auton penkille. Seuraava asiakas tahrii siihen takkinsa, ja se on tietysti taksikuskin syy. Autoa ei ehdi putsata eri keikkojen välissä varsinkaan pikkujouluaikana.

Maalla istutaan viereen, Helsingissä taakse

Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Savunen pohdiskeli myös "oikeaa" paikkaa istua taksissa.

– Ihan tutkimustenkin mukaan oikealla takana on turvallisinta istua onnettomuustilanteessa, hän kertoo.

Kehä III:n ulkopuolella on tapana istua kuskin viereen, pääkaupunkiseudulla taakse. Toki asiakkaalla on oikeus valita mieluisin paikka.

– Jos yövuorossa humalainen tulee kuljettajan viereen istumaan, humalaisen pää heiluu tietenkin samaan tahtiin kuin minä yritän katsoa oikealta tulevaa liikennettä.

Jotkut taksinkuljettajat kokevat kiusalliseksi sen, jos kyytiin tulevat pariskunnat intoutuvat hyvin intiimeihin hetkiin auton takapenkillä.

Savusta se ei haittaa.

– Jos rakkaus on syttynyt ravintolassa, en minä ainakaan kiellä, etteikö saisi partneria suudella taksissa. Minä katson vain eteenpäin ja liikennettä.

Lue seuraavaksi