Ukrainan kapinallisten pääministeri Yle Uutisille: Valmistaudumme sotaan

Itä-Ukrainan kapinallisten julistamassa Donetskin kansantasavallassa ollaan rakentamassa uutta valtiota, eikä Ukraina ole osa sitä, kansantasavallan pääministeri Aleksandr Zahartšenko sanoo Yle Uutisille.

Ulkomaat
Aleksandr Zahartšenko.
Donetskin kansantasavallan pääministeri Aleksandr Zahartšenko.Antti Kuronen / Yle

Autonomia ei ole vaihtoehto, vain täysi itsenäisyys kelpaa meille, sanoo Itä-Ukrainan kapinallisten julistaman Donetskin kansantasavallan pääministeri Aleksandr Zahartšenko. Yle Uutiset tapasi Zahartšenkon Donetskissa kesken vaalikampanjan.

Zahartšenko on sunnuntain vaalien kärkiehdokas Donetskin kansantasavallan päämieheksi.

Ukrainan presidentti Petro Porošenko on sanonut separatistialueiden vaalien vaarantavan rauhanpyrkimykset Ukrainassa. Pääministeri Zahartšenko ei sätkähdä Porošenkon kritiikkiä.

– Minkä rauhan me vaarannamme. Kiova ei ole lopettanut sotaa. He ampuvat meitä, emme me heitä, Zahartšenko sanoo Yle Uutisille.

Lausunto ei mitä ilmeisimmin pidä paikkaansa, separatistit ovat aselevon alkamisesta lähtien jatkuvasti yrittäneet saada haltuunsa esimerkiksi Donetskin lentokentän. Zahartšenko sanoo, että Donetskin kansantasavallassa ollaan rakentamassa uutta valtiota, ja Ukraina ei ole osa sitä.

– Meillä on oma maamme ja olemme järjestämässä demokraattiset vaalit.

Zahartšenko sanoo, että Donetskissa ollaan valmiita puolustamaan uutta valtiota.

– Ukrainan vaaleissa olimme kiinnostuneista vain yhdestä asiasta, voittaako rauhan vai sodan puolue. Sodan puolue voitti, ja sen tiedon perusteella valmistaudumme sotaan, Zahartšenko sanoo.

Hän ei ole halukas kertomaan, onko separatisteilla suunnitelmia laajentaa nykyisiä alueita, vai tyytyvätkö he Minskin aseleposopimuksessa muodostuneisiin rajoihin.

Alexandr Zahartšenko nostettiin pääministeriksi elokuussa kun Venäjä halusi etäännyttää itsensä separatisteista. Zahartšenko on paikallinen Donetskista, eikä Venäjän kansalainen kuten edeltäjänsä. Lisäksi hän on separatistien Oplot-pataljoonan komentaja.

Antti Kuronen, Donetsk
Yle Uutiset