Australiaan uusi laki: Terrorialueelle matkustamisesta jopa 10 vuoden tuomio

Pääministeri Tony Abbottin mukaan arviolta 70:tä australialaista on estetty matkustamasta Lähi-itään. Noin 70 on jo lähtenyt alueelle liittyäkseen Isisin kaltaisiin radikaaleihin ryhmiin.

Australian pääministeri Tony Abbott. Kuva: Lukas Coch / EPA

Australian parlamentti on tänään torstaina hyväksynyt tiukan terrorisminvastaisen lain, jonka mukaan terrorialueelle matkustamisesta voidaan tuomita enimmillään 10 vuoden vankeuteen. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Tarkoituksena on estää australialaisia lähtemästä Lähi-itään Isisin tai muiden ääri-islamilaisten järjestöjen riveihin. Lain mukaan on kiellettyä matkustaa ilman kelvollista syytä "yleisesti tiedossa oleville alueille", joilla terroristijärjestöt toimivat.

– Parlamentin tänään hyväksymä ulkomaisia taistelijoita koskeva laki tarkoittaa ensinnäkin sitä, että on helpompaa tuomita australialaisia, jotka ovat taistelleet terroristijärjestöjen puolesta ulkomailla, pääministeri Tony Abbott sanoi parlamentille.

– Se tarkoittaa, että on helpompaa seurata mahdollisia terroristeja täällä, ja se tarkoittaa myös... että on helpompaa tuomita vihan julistajia, jotka luovat mahdolliset terroristit, Abbott kertoi.

Hänen mukaansa noin 100 australialaista tukee ulkomaille lähteneitä jihadisteja rahallisesti tai värväämällä, noin 70:tä mahdollista terroristia on estetty matkustamasta Lähi-itään ja noin 20 taisteluihin osallistunutta on palannut Australiaan. Arviolta 70 australialaisen uskotaan lähteneen Lähi-itään taistelemaan.