1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Demokraattien kannattajat puolustustaistelussa

Demokraattisen puolueen kannattajat käyvät alistunein mielin ensi tiistain kongressivaaleihin. Luvassa on vaalitappio ja mahdollisesti edustajainhuoneen tavoin vähemmistöasema myös senaatissa. Yhtä kovimmista vaalitaisteluista käydään Kentuckyssa.

Ulkomaat
Andrea ja Michael Mueller.
Andrea ja Michael Mueller.Olli-Pekka Sulasma / Yle

Kentuckyn pääkaupungin Francfortin laitamilla Andrea ja Michael Mueller ovat rakentaneet kotinsa Andrean sukumaille. Viherrakentamiseen erikoistuneet maisemasuunnittelijat tekivät modernin maalaistalonsa kaikkien ekorakentamisen periaatteiden mukaisesti.

– Michael on aina ollut keskitien kulkija. Minä olen enemmän vasemmalle kallellani, pohtii Andrea Mueller pariskunnan poliittista suuntautuneisuutta.

Muellerit katsovat olevansa amerikkalaista keskiluokkaa siis. Yle Uutisten pyynnöstä Muellerit kutsuivat lokakuisena iltana ystäviään illalliselle puhumaan vähän politiikkaa. Andrea kokkasi intialaista ruokaa, vieraat toivat tullessan lisukkeita ja jälkiruuan.

Kaikki sanovat olevansa joko demokraatteja tai sitoutumattomia.

– Tosin kentuckylainen demokraatti on varmaan konservatiivisempi kuin kalifornialainen republikaani, kuvailee illallisvieras Sellus Wilder.

Yhdysvallat on suuri maa; ei ole yhtä Amerikkaa, ei ole yhtä demokraattia.

Tappiota odotellessa

Valtakunnallisesti mielipidemittaukset osoittavat, että demokraatit todennäköisesti menettävät enemmistöasemansa senaatissa. Näin käy, jos puolue menettää kuusi paikkaa. Kentuckysta on tullut kuitenkin yllättäen yksi vaa'ankieliosavaltioista, joissa tiistaina senaatin kokoonpanoa ratkotaan.

– Jos järjestämme täällä yllätyksen, se voi ratkaista, että senaatti ei siirry republikaanien hallintaan, sanoo illallispöydässä Sellus Wilder.

Kentuckyssa on katkolla yksi senaattorin paikka. Sitä puolustaa republikaanien ryhmänjohtaja, senaattori Mitch McConnell. Hän on joutunut kuitenkin yllättävän kovaan ja tasaväkiseen kisaan demokraattihaastajan Alison Grimesin kanssa.

– Se vähän huolestuttaa, että äänestäjäkunnalla Kentuckyssa on tuo valta, pohtii illallisvieras Veronica Cecil.

– Jos rehellinen olen, epäilen, että Grimes pystyisi McConnellin täällä päihittämään, säestää vierestä John Rodgers.

Pohdinta heijastelee mielialaa, joka demokraattien parissa vaikuttaa yleiseltä. Kannattajat joko varautuvat tappioon tai puolustustaisteluun.

Washingtonin umpisolmu suututtaa

Vaaleissa ei näytä olevan mitään yhtä valtakunnallista teemaa, joka ratkaisisi ne. Puntarissa ovat kuitenkin presidentti Barack Obaman kauden politiikka ja omassa lompakossa tuntuvat asiat.

– Minun ideologiaani kuuluu se, että tavallisille ihmisille riittäisi mahdollisuuksia, sanoo Shawn Cecil, jonka mielestä republikaanit ajavat liikaa yritysten etuja kansan kustannuksella.

– Lastenhoitomaksut, opintovelan anteeksianto ja korkotaso ovat asioita, jotka vaikuttavat meidänkaltaiseemme keskiluokkaan, jatkaa puoliso Veronica Cecil.

Demokraattien uskotaan olevan tiistaina vähemmän motivoituneita lähtemään äänestämään kuin republikaanit. Toisin kuin republikaaneille, heille ei ole muutosta tarjolla. Yli puoluerajojen tympääntyminen repivään puoluepolitikointiin on käsinkoskeltavaa.

– Poliittinen umpisolmu Washingtonissa ottaa päähän. Ihmiset ovat kyllästyneitä siihen.

Keskiluokka, johon kuulumme, on katoamassa riitelyn tuloksena, sanoo illallisten emäntä Andrea Mueller.

Mikään vaalitulos ei ole antamassa vastakaikua tähän huutoon; yhteistyö puolueiden välillä näyttää entistä kaukaisemmalta asialta seuraavassa kongressissa.

Olli-Pekka Sulasma, Francfort, Kentucky
Yle Uutiset

Lue seuraavaksi