1. yle.fi
  2. Uutiset

Kevan varatoimitusjohtaja Tapani Hellstén: jos ei kauppa tällä paikalla pärjää, niin missä sitten?

Hämeenlinnan entinen kaupunginjohtaja, nykyinen Kevan varatoimitusjohtaja Tapani Hellstén muistuttaa epäilijöille, että Kevan kauppakeskusinvestointi on tehty pitkällä tähtäimellä. Taantumasta huolimatta Hellstén uskoo kiinteistösijoituksen tuottavan euroja niin Kevalle kuin Hämeenlinnan seudulle.

talous
Kevan varatoimitusjohtaja Tapani Hellstén kauppakeskuksessa
Tiina Kokko / Yle

Kevan varatoimitusjohtaja Tapani Hellstén leikkasi nauhan Kevan omistaman Kauppakeskus Goodmanin ulko-ovilla aamuyhdeksältä Hämeenlinnassa. Kun kauppakeskushankkeen suunnittelu alkoi, Hellstén toimi Hämeenlinnan kaupunginjohtajana. Onko kauppakeskus siis hänen puumerkkinsä Hämeenlinnan kaupunkikuvaan?

– En halua yksin tästä riistää kunniaa, tässä oli isompi porukka hommaa tekemässä. Ennen vuoden 2000 vaihdetta mietittiin, miten voisi kaupunkia kehittää, ja kaupallisten palvelujen kehittäminen tuli esille. Poliitikot olivat siitä hyvin innostuneita ja löytyi hyvät yhteistyökumppanit asiaan. Tämä on siis laajan porukan yhteistyön tulos, Hellstén kertoo.

Mutta luonnollisesti avajaispäivänä miehen ilme oli aurinkoinen.

– Olen erittäin tyytyväinen. Kaupunki kaipaa kehittyäkseen uusia asioita. Kauppakin vaatii tilojen kehittämistä, niiden pitää olla tehokkaat, modernit ja hyvät. Täällähän on kauppoja, joita ei ole Hämeenlinnassa ennen ollut, ja eurot jäävät tänne työllistämään ihmisiä, kun aiemmin on menty Helsinkiin, Tampereelle tai Ideaparkkiin. Tämä on Hämeenlinnan vetovoimaisuuden ja talouden kannalta iso ja hyvä asia.

Pitkän tähtäimen sijoitus

Hellstén kertoo olevansa erityisen iloinen kauppakeskuksen yksityisistä pienistä yrityksistä.

– Olisi kiva, jos isojen ketjujen lisäksi tulisi lisää paikallista, omalähtöistä yrittämistä, kuten kivoja kahviloita, joissa ihmiset voivat viettää aikaa.

Taantuma on saanut monet kysymään, oliko nyt sittenkään oikea aika avata uutta liiketilaa. Hellstén näkee, että sijoitusta ei tehty lyhyellä tähtäimellä.

– Jos tämä olisi viivästynyt, olisi ollut suuri riski, ettei tätä olisi rakennettu lainkaan. Tämähän on pitkän aikavälin sijoitus myös Kevan näkökulmasta, ja uskon että yrittäjienkin. Aika on hankala, mutta uskon kuitenkin, että Suomi elpyy jollain aikavälillä.

– Meillä on yhä muuttoliike ja ihmiset pakkautuvat keskuksiin. Hämeenlinnakin on ollut muuttovoittoinen kaupunki ja voidaan kysyä, että jos ei kauppa tällä paikalla moottoritien päällä pärjää, niin voi kysyä, missä se pärjää?

Hämeenlinnassa on Hellsténin mukaan arvioitu, että erityiskaupan palveluja on haettu muualta noin 50 miljoonalla eurolla. Nyt uskotaan, että tätä rahaa palaa takaisin kaupunkiin.

– Tässä on tavallaan nyt seutukunnan kuntatyöntekijöiden eläkerahoja sijoitettu takaisin. Mehän teemme hyvin tarkkaan ja vakavan harkinnan jälkeen sijoitusratkaisuja, pyritään välttämään riskejä. Tämäkin hanke on tarkkaan pohdittu ja mietitty.

– Sijoittaminen ylipäätään on vaikeaa, mistä löytää hyviä sijoituskohteita? Olemme rakentaneet paljon vuokra-asuntoja ja kiinteistöt ovat meille tärkeitä kohteita myös tulevaisuudessa, Hellstén määrittelee.

Lue seuraavaksi