1. yle.fi
  2. Uutiset

Rotanmyrkyn myynti hämmentää – ”Olemme ihmetelleet, mistä huhut ovat lähteneet liikkeelle”

Rottien myrkyttäminen on Ruotsissa yksityishenkilöiltä kielletty. Suomessa tilanne on kuitenkin toinen, vaikka monet ovatkin luulleet, että rotanmyrkkyä ei enää yksityisille henkilöille myydä.

luonto
Rotta; kuollut rotta; rottaongelma
Tällaista kuvapalautetta Kempeleen kunta on saanut rottiin väsyneiltä asukkailta.Kempeleen kunta

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ylitarkastaja Kaarina Repo on ihmeissään. Hän on kollegoidensa kanssa pohtinut syitä oudolle huhulle, jonka mukaan rotanmyrkkyä ei saisi enää yksityisille henkilöille myydä.

– Yksityishenkilö voi edelleen ostaa rotanmyrkkyä. Toki jotkut myrkyt ovat tarkoitettu vain ammattilaisten eli tuholaistorjujien käyttöön.

Ruotsissa viranomaiset ovat ottaneet rotanmyrkyn myyntiin tiukemman kannan. Kyse on kuitenkin kansallisesta tulkinnasta, eikä koko EU:ta koskevasta direktiivistä.

– Kuluttajakäyttöön rotanmyrkkyä ei Ruotsissa myydä, mutta se on Ruotsin kansallinen päätös, Repo korostaa.

Huhut koko Euroopan laajuisesta, rotanmyrkyn myynnin kieltävästä direktiivistä on hämmentänyt Tukesissa.

– Olemme ihmetelleet, mistä nämä huhut ovat lähteneet liikkeelle, Repo hymähtää.

Repo toteaa, että rottien myrkyttämistä on rajoitettu Suomessakin aikojen saatossa, mutta mistään uudesta asiasta ei ole kyse. Suomessa rottien myrkyttämistä on haluttu viedä aiempaa enemmän ammattilaisten käsiin.

– Ammattilaisten käsiin tätä rottien myrkytystä on haluttu viedä siksi, että se on esimerkiksi hiirien myrkyttämistä vaikeampaa.

Yleisesti ottaen jyrsijämyrkkyjen käyttöön on tulossa kiristyksiä koko EU:n laajuisesti.

Kaarina Repo

Yksityiset henkilöt saavat jatkossakin myrkyttää rottia Suomessa. Ruotsin mallia ei siis olla ainakaan tällä hetkellä tuomassa Suomeen. EU-tasolla tiukennuksia saattaa kuitenkin tulevaisuudessa olla luvassa. EU:n komission toimielimet pohtivat parhaillaan tulevia rajoituksia.

– Yleisesti ottaen jyrsijämyrkkyjen käyttöön on tulossa kiristyksiä koko EU:n laajuisesti. Tarkkaa tietoa ei tulevista rajoituksista vielä ole, mutta on mahdollista, että tulevaisuudessa kuluttajakäyttö kielletään. Mitään virallisia luokituksia tai rajoituksia ei vielä ole voimassa.

Yhdessä yössä luokitukset tai rajoitukset eivät kuitenkaan tule voimaan.

– Jos rajoituksia tulee, on niissä joka tapauksessa muutaman vuoden siirtymäajat, Repo huomauttaa.

Lue seuraavaksi