Hyvä pihlajanmarjavuosi viivyttää tilhiparvia pohjoisessa – tilhien juopottelu on kuitenkin liioittelua

Huonona pihlajanmarjavuotena tilhet ovat ohittaneet Etelä-Suomenkin jo lokakuun lopussa. Nyt tilhet ovat ruokailemassa vasta Kainuun korkeuksilla.

luonto
Tilhiparvi lentämässä lehdettömän koivun latvaan.
Tilhiparvi lähtee lentoon koivusta ja palaa siihen hetken kuluttua takaisin.

Parvissa liikkuvat tilhet puhdistavat pihlajat marjoistaan tehokkaasti. Tänä vuonna syötävää on tosin ollut niin paljon, että tilhet ovat viihtyneet pohjoisessa.

– Pihlajanmarjoja tuntuu olevan paljon koko maassa. Lapissa ja Kuusamossa on paljon tilhiä, mutta etelässä niitä ei näy. Rastaita on myös paljon pohjoisessa ja taviokuurnia, kertoo BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved.

BirdLifen havaintojärjestelmän mukaan suurin Kainuussa viime päivinä havaittu tilhiparvi on liikkunut Paltamossa noin 250 tilhen parvena.

– Parvessa liikkuminen on tyypillistä ravintospesialistille niin kuin tilhelle. Parvi löytää tehokkaammin ravintoa, selittää Södersved.

Rastaat syövät muutakin kuin marjoja, mutta tilhi on erityisesti marjojen perään.

– Jos on heikko pihlajanmarjasato, niin tilhet ovat saattaneet lokakuun lopulla pyyhkäistä Etelä-Suomen yli. Viime vuonna tilhiä havaittiin Britteinsaaria myöten.

Parvi lentää selvinpäin

Jos pihjalanmarjoja on paljon, tilhet eivät välttämättä lennä Etelä-Suomeen ollenkaan. BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved kuitenkin arvelee, että tilhet lentävät vielä loppuvuoden aikana etelään.

– Hyvinä marjavuosina vielä joulu-tammikuussakin on ollut tilhiä etelässä.

Pihlajan oksa taivasta vasten
Tämän Kajaanissa kasvavan pihlajan tilhet ovat jo suurimmaksi osaksi tyhjentäneet.Hanne Kinnunen / Yle

Tilhiparvet sekä näkyvät että kuuluvat. Ne istuvat isolla joukolla puiden latvoissa ja päästelevätkilisevää ääntään (siirryt toiseen palveluun). Yläpuolella olevalla videolla näkyy, miten tilhet lehahtavat koivun oksasta lentoon ja palaavat sinne hetken päästä takaisin. Södersvedin mukaan se ei ole huvilentoa.

– Parvessa joku lintu pelästyy, ja se tarttuu muihinkin. Kun joku lähtee liikkeelle, niin toisetkin säikkyvät, sanoo Södersved.

Joka syksy tilhien arvellaan lentelevän humalassa, kun pihlajanmarjoihin kehittyy pakkasella alkoholia. BirdLife Suomen tiedottajan mukaan tilhen toikkarointiin on usein joku muu syy, ikkunaan lintu voi lentää esimerkiksi heijastuksen takia.

– Tilhen tehokas maksa hajottaa alkoholia kahdeksan kertaa paremmin kuin ihmisen maksa.