Koululaisen on pärjättävä uimahallin pukuhuoneessa omillaan

Uimahalleissa kävijöitä tuntuu ärsyttävän moni asia muissa käyttäjissä. Oma lukunsa on pukuhuone-etiketti, jossa myös lapsilla on merkittävä rooli. Esimerkiksi se, minkä ikäinen lapsi voi tulla vanhemman mukana eri sukupuolen pukukoppiin, hämmentää ajoittain.

Kotimaa
Poika ui vedessä
Yle

Uimahallien pukuhuone-etiketti herättää keskustelua säännöllisin väliajoin. Usein näkemyseroja aiheuttaa aikuisten käyttäytyminen, mutta myös lasten liikkuminen vanhempiensa mukana puhuttaa.

Yleisiä säädöksiä siitä, minkä ikäinen lapsi voi vanhemman mukana mennä eri sukupuolen pukuhuoneeseen, ei ole. Ohjeet ovat hallikohtaiset.

Sanomista saattaa tulla vaikkapa silloin kun naisten pukuhuoneessa on äitinsä mukana isokokoinen poika.

– Se voidaan kokea muiden asiakkaiden kannalta kiusalliseksi, kertoo hallimestari Kari Tuovila Seinäjoelta.

Kun ollaan koulussa ja poikaa vastaan tulee se samalla luokalla oleva tyttö, niin se voi olla nolo tilanne lapselle.

Kari Tuovila, hallimestari, Seinäjoki

Tuovilan mukaan palautetta tulee helpommin juuri naisten puolelta.

Lapsen näkökulma lähtökohtana

Missä iässä lapsen sitten tulisi mennä oman sukupuolensa pukuhuoneeseen siinäkin tapauksessa että muu perhe on eri pukeutumistilassa? Seinäjoen ja Vaasan uimahalleissa raja on vedetty kouluikään.

– Vaikka yleisohjetta ei ole, niin oman käsitykseni mukaan useimmissa halleissa liikutaan samalla ajatusmaailmalla, arvelee hallimestari Kari Kivelä.

Lähtökohtana Vaasassa ja Seinäjoella on ollut, ettei lapselle aiheudu kiusallisia tilanteita.

– Kun ollaan koulussa ja poikaa vastaan tulee se samalla luokalla oleva tyttö, niin se voi olla nolo tilanne lapselle, sanoo hallimestari Kari Tuovila Seinäjoelta.

Kyselyjä tulee vähän

Seinäjoella aiheesta käytiin taannoin vilkas keskustelu, sittemmin kyselyjä tai palautetta on tullut harvakseen.

– Aika hyvin vanhemmat hoksaavat missä iässä lapsi on sen ikäinen, että pärjää pukuhuoneessa yksin tai jonkun muun seurassa, arvelee hallimestari Kari Tuovila.

Myös Vaasan uimahallin käyttäjille rajanveto on suhteellisen selvä, kertoo asiakaspalvelupäällikkö Sari Kivelä Vaasasta.

– Joskus vanhemmat haluaisivat ottaa eka- tai tokaluokkalaisen mukaansa.

Kysyjille on kuitenkin selvät perusteet.

– Lisäksi on niinkin, että asiakaskunta on laaja, eikä esimerkiksi ajatus tokaluokkalaisesta tytöstä miesten puolella tunnu sopivalta, sanoo Sari Kivelä.