1. yle.fi
  2. Uutiset

Paljon puhetta, vähän päätöksiä – Kuopion koulukeskustelun lyhyt oppimäärä

Kaupunki on keskustellut kouluverkkonsa kohtalosta vuosien ajan, mutta varsinaisia päätöksiä on tehty oikeastaan vain yhdessä kokouksessa. Keräsimme yhteen paikkaan tiedot Kuopion kouluista ja niistä käydyistä keskusteluista.

Kuopio

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Saat lisätietoja valitsemalla kartalla olevan kohteen. Punaisella merkityt kohteet on suunniteltu lakkautettavaksi.

Kuopiossa keskustellaan maanantaina kouluverkoston kehittämisestä. Kuopion kaupunki järjestää kaikille avoimen tilaisuuden, jossa on tarkoituksena keskustella, minkälaisia kouluja kaupungissa tulevaisuudessa tarvitaan.

Kuopiossa kouluverkkokeskustelu on ollut värikästä ja poukkoilevaa jo usean vuoden ajan. Kaupunki teki peruskoulu- ja lukioverkostoselvityksen vuonna 2011. Tällöin lakkautuslistalla olivat Pitkälahden koulu, Karttulanlahden alakoulu ja Maria Jotunin koulu. Lisäksi Hirvilahden alakoulu ja Rytkyn alakoulu suunniteltiin lakkautettavan sen jälkeen, kun Kaislastenlahden uusi koulu valmistuu. Myös Kemppaanmäestä aiottiin luopua ja rakentaa tilalle uusi Syvänniemen alakoulu.

Kuudesta koulusta se lähti

Tähän mennessä valtuusto on tehnyt päätöksen vasta kolmen koulun, Kemppaanmäen, Pitkälahden ja Kettulan koulun kohtalosta. Muista kouluista on tehty monenlaisia esityksiä erityisesti viimeisen vuoden aikana. Kouluverkostokeskustelussa on käyty läpi muun muassa nämä vaiheet.

Syyskuu 2013: Kuopion kaupunginhallitus käsitteli kuuden koulun lakkautusta. Suunnitelmissa oli, että Kemppaanmäen, Kettulan ja Pitkälahden koulut lakkautetaan vuonna 2014. Vuodelle 2015 puolestaan suunniteltiin Länsirannan koulujen eli Hirvilahden, Rytkyn ja Kaislastenlahden koulujen yhdistämistä.

Helmikuu 2014: Kuopion kaupunginhallitus esitti, että Kemppaanmäen koulu lakkautetaan syksyllä 2014, mutta Kettulan koululle saadaan jatkoaikaa ja Pitkälahden kouluun jää vain esiopetus ja ykkös-kakkosluokat.

*Maaliskuu 2014: *Kuopion kaupunginvaltuusto päätti, ettei tulevana syksynä lakkauteta yhtään koulua. Valtuusto keskusteli kouluverkostosta usean tunnin ajan. Karttulan maaseudulla Syvänniemellä sijaitseva Kemppaanmäen koulu sai jatkaa tiukan äänestyksen jälkeen.

Samassa kokouksessa Etelä-Kuopiossa Pitkälahden koulu sai vuoden jatkoajan, mutta kouluun jää vain esiopetus ja ykkös-kakkosluokat. Tätä vanhemmat oppilaat siirtyisivät Pyörön kouluun. Päätös syntyi vihreiden muutosesityksen ja äänestyksen jälkeen.

Pohjoisessa Kettulan koulu sai niin ikään vuoden jatkoajan. Kalevalan koulun tulevaa käyttöä päätettiin selvittää.

*Kesäkuu 2014: *Kuopion kaupunki käynnisti kouluverkkoselvityksen. Työ kohdistuu aluksi ensisijaisesti Kuopion kaupunkialueen yläkouluihin, joita ovat muun muassa Kalevala, Hatsala, Puijonsarvi, Minna Canth ja Neulamäki.

*Syyskuu 2014: *Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti, että lakkautusuhan alla olevia Kemppaanmäen, Pitkälahden, Kettulan ja Kalevalan kouluja ei suljeta ainakaan vielä vuonna 2015. Kasvun ja oppimisen lautakunnan tulisi kuitenkin löytää miljoonien eurojen säästökohteet, säästöjä haetaan todennäköisesti investoinneista.

Kuopion kaupunki avasi kouluverkostokeskustelun nettiin. Kaupunkilaiset voivat tuoda omia näkemyksiään esille ja esittää kysymyksiä.

Lokakuu 2014: Kuopion kouluverkoston ohjausryhmä esitti Kalevalan koulukiinteistön poistamista käytöstä. Lisäksi Jynkkään rakennettaisiin uusi koulu ja Karttulan koulukeskus säilytettäisiin. Karttulan Syvänniemelle ei rakennettaisi uutta koulua ja Kemppaanmäen koulu poistuisi verkostosta. Pitkälahden koulu jatkaisi toimintaansa, kunnes Hiltulanlahden uusi koulu saadaan valmiiksi. Sen sijaan Kettulan koulu saisi esityksen mukaan jatkaa.

Kettulan koulu ja Pohjantien koulu yhdessä muodostavat esityksen mukaan uuden 600 oppilaan Kalevalan koulun, jossa on alakoulu, maahanmuuttajaopetus ja kehitysvammaisten opetus. Yläkouluikäisten maahanmuuttajien opetus järjestetään yksilöllisesti.

Hiltulanlahden kaavoitus on venynyt aiemmin suunnitellusta, ja koulun rakentamisesta ei ole vielä tietoa.

Kuopion kaupungin väestöennusteen mukaan alakoululaisten määrä kasvaa noin 200:lla ja yläkoululaisten 170:llä vuoteen 2020 mennessä. Tulevaisuudessa lapsien määrä kasvaa uusilla asuinalueilla kuten Saaristokaupungissa ja Hiltulanlahdessa.

Lue seuraavaksi