1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsi päätti tunnustaa Palestiinan valtion – "Asetumme rauhanprosessin puolelle"

Hallitus teki päätöksen kokouksessaan tänään torstaina. Israelin ulkoministeri Lieberman paheksui tunnustamista.

Ulkomaat
Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström kertoo tiedotustilaisuudessa Tukholmassa 30. lokakuuta, että maan hallitus päätti tunnustaa Palestiinan valtion.
Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström kertoi tiedotustilaisuudessa Tukholmassa 30. lokakuuta, että maan hallitus päätti tunnustaa Palestiinan valtion.

Ruotsin hallitus päätti tänään torstaina tunnustaa Palestiinan valtion, ulkoministeri Margot Wallström kertoi tiedotustilaisuudessa. Wallströmin mukaan Ruotsista tulee maailman 135. maa, joka tunnustaa Palestiinan.

– Hallitus katsoo, että kansainvälisen lain mukaiset perusteet Palestiinan valtion tunnustamiseksi ovat täyttyneet. On olemassa alue, on olemassa kansa ja on olemassa hallitus, Wallström sanoi.

Hänen mukaansa tunnustaminen ei tarkoita, että Ruotsi asettuisi palestiinalaisten puolelle israelilaisia vastaan.

– Asetumme rauhanprosessin puolelle.

Israelin ulkoministeri Avigdor Lieberman piti odotetusti ratkaisua huonona.

– Ruotsin hallituksen päätös tunnustaa palestiinalaisvaltio on valitettava päätös, joka vain vahvistaa ääriaineksia ja palestiinalaisten torjuvaa politiikkaa, Lieberman sanoi tiedotteessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Israelilaislehti Haaretzin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Israelille ilmoitettiin keskiviikkona, että päätös on odotettavissa.

Ruotsin uuden punavihreän hallituksen pääministeri Stefan Löfven kertoi jo aiemmin syksyllä aikomuksesta tunnustaa Palestiina. Israel kutsui sen jälkeen Ruotsin suurlähettilään puhutteluun.

Ruotsi on ensimmäinen länsieurooppalainen EU-maa, joka tunnustaa Palestiinan. BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) esimerkiksi Unkari, Puola ja Slovakia tunnustivat Palestiinan ennen liittymistään EU:hun.

YK myönsi palestiinalaishallinnolle vuonna 2012 tarkkailijavaltion aseman YK:n yleiskokouksessa.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi