1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Havaijin laavavirta saavutti Pahoan kylän – video

Kilauea-tulivuoresta virtaava laava on saavuttanut Pahoan kylän Havaijin pääsaarella. Kymmeniä ihmisiä on käsketty olemaan valmiina evakuointiin.

Kilauea-tulivuoresta virtaava laavavirta Pahoan kylän lähistöllä Havaijin pääsaarella.
Kilauea-tulivuoresta virtaava laava on saavuttanut Pahoan kylän Havaijin pääsaarella. Kymmeniä ihmisiä on käsketty olemaan valmiina evakuointiin.

Jo viikkojen ajan Kilauea-tulivuoresta virrannut laava on saavuttanut 800 asukkaan Pahoan kylän Havaijin pääsaaren itäosassa. Laavavirta etenee hieman yli kymmenen metrin tuntinopeudella. Laavavirta peitti alleen kylän hautausmaan ja eteni keskiviikkona vain muutaman sadan metrin päähän kylän päätiestä.

Suurimman osan Pahoan kylän rakennuksista uskotaan olevan turvassa laavavirralta, mutta jos laava katkaisee kylän päätien, sadat ihmiset voivat jäädä eristyksiin.

Noin 50 talon asukkaiden on käsketty olemaan valmiina evakuointiin. Useat ihmiset ovat jo tyhjentäneet talojaan. Viranomaisten mukaan kylän asukkaat, joihin kohdistuu suurin uhka, ovat valmiita lähtemään, mutta he aikovat odottaa viime hetkeen saakka.

Viranomaisten mukaan alueelle aiotaan lähettää noin 80 kansalliskaartin sotilasta avustustöihin.

Laavavirran lämpötila on jopa 900 astetta. Se on tuhonnut maanviljelysmaiden lisäksi jo joitakin pienempiä rakennuksia. Laavavirta on haarautunut ja sen pienemmät haarat ovat ohittaneet joitain taloja vain muutamien kymmenien metrien päästä.

Laavavirran päähaara etenee sekin kohti rakennuksia. Eräs laavavirran uhkaama asukas rakensi virran tielle suuren maavallin toivoen, että se estäisi laavan etenemisen hänen pihalleen.

Jopa kymmenien metrien levyisen laavavirran odotetaan etenevän mereen saakka. Ranta on kuitenkin noin kymmenen kilometrin päässä.