The Scenes ei suostu kosiskelemaan yleisöä

Oululaisbändi kiertää kuukauden verran Englantia ja Irlantia. Kiertue on hyvä tilaisuus saada näkyvyyttä ja uusia kuuntelijoita, mutta suurmenestyksen suhteen yhtyeen jäsenet haluavat pitää jalat maassa.

kulttuuri
The Scenes eli Konsta Koivisto (vas.), Olli Vimpari, Atte Loponen, Miki Liukkonen ja Matias Haataja. Kuvasta puuttuu Joni Seppänen.
The Scenes eli Konsta Koivisto (vas.), Olli Vimpari, Atte Loponen, Miki Liukkonen ja Matias Haataja. Kuvasta puuttuu Joni Seppänen.Karoliina Kemppainen / Yle

Oululainen The Scenes nousee torstai-iltana lavalle Norwichissa Englannissa. Kyseessä on bändin toisen Iso-Britannian kiertueen ensimmäinen keikka, yksi seitsemästätoista. Suurin osa keikoista tehdään englantilaisen, jo 70-luvulla aloittaneen ska-bändi The Specialsin kanssa.

– Toiselle kiertueelle lähteminen on helpompaa, kun on jo jotain tuntumaa. Toisaalta nyt on isommat keikkapaikat ja enemmän yleisöä, mikä tuo oman potenssin hommaan, laulaja Konsta Koivisto pohtii.

Isommat keikkapaikat ja yleisöt eivät bändiläisten mukaan tarkoita, että kyseessä olisi valtaisa läpimurto.

– Kiertue on hyvin järjestetty, koska meillä on nyt iso keikkamyyjä. Mutta eihän meitä tunneta juuri yhtään. Kiertueen tarkoituksena on, että ihmiset kuulisivat meistä ja alkaisivat kuunnella musiikkiamme. Helposti käy niin, että käydään keikalla ja mennään kotiin ja se on siinä, kitaristi Miki Liukkonen pohtii.

Pieni usko massayleisöön

Kärkkäistä lausunnoistaan tunnettu Liukkonen sanoo olevansa hieman katkeroitunut ja jos nyt ei pessimistinen, niin ei myöskään ylioptimistinen menestyksen suhteen.

– On minulla pieni usko massayleisöön ja levymyyntiin. Mutta kyllähän uusin levymme on sellainen underground-julkaisu, se saisi myydä älyttömän paljon enemmän. En ole yhtään tyytyväinen sen vastaanottoon.

Laulaja Konsta Koiviston mielestä keväällä ilmestynyt Beige-pitkäsoitto on viime aikojen kovimpia suomalaislevyjä, jolla olisi paljon enemmän potentiaalia. Toisaalta hän ei jaksa stressata menestyksestä.

– En ajattele sitä ylipäätänsä. Menen päivän kerrallaan.

Taiteellinen taso tärkeintä

The Scenesin muusikot myöntävät itsekin lausuntojensa sisältävän tiettyjä ristiriitoja. Vaikka Liukkonen kaipaa kaupallista menestystä, biisintekovaiheessa muiden mielipiteet eivät kiinnosta.

– Otan musiikin niin vakavasti, etten välitä yleisöstä. Heti jos alkaa miettiä muiden mieltymyksiä, on menossa väärään suuntaan. Minulle on paljon tärkeämpää, että biisi on taiteellisesti korkeatasoinen.

– Tuntuu, etteivät ihmiset uskalla avata suutaan tai tehdä omaperäistä musiikkia. Aina täytyy olla siinä tietyssä muotissa, Koivisto sanoo.

Reggae-levyä saa odotella

The Scenes työstää kolmatta albumiaan, josta tulee teksteiltään aiempaa kaunokirjallisempi.

– Beige oli ensimmäinen yritys kirjoittaa vakavammin sanoituksia. Aiemmin ajattelimme, ettei niitä kukaan kuuntele, Liukkonen naurahtaa.

Uutta levyä tehdään genrerajoista välittämättä.

– Hyvä musiikki on hyvää musiikkia, genre on toisarvoista. Mutta rock on tietenkin pohjana, emme me ikinä voisi tehdä reggae-levyä.