1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

”Euroopan radioaktiivisinta vettä” – vierailijoita houkuteltiin Lappeenrannan kylpylään erikoisin keinoin

Suomen kylpyläkulttuuri kukoisti 1800-luvun lopulla. Hoitoa tarjoavia kylpylöitä perustettiin monelle paikkakunnalle. Lappeenrannastakin löytyi erinomaisen hyvä, kylmä ja raikas lähde, jonka vesi oli aikalaisten mukaan hoitavan radioaktiivista.

Kuva: Heini Holopainen / YLE

Kun tohtori Björksten vuonna 1870 löysi Lappeenrannan keskustasta erityisen puhtaat ja syvät lähteet upealta paikalta, alkoi tapahtua. Lähteen päälle rakennettiin kylpylä, johon houkuteltiin vieraita ulkomailta asti. Lappeenrannasta haluttiin tehdä merkittävä kylpyläkaupunki. 

Suomen paras kylpyläkaupunki

Lappeenrannasta löytynyt lähde oli erityinen, koska se sijaitsi poikkeuksellisen hienolla paikalla Saimaan rannalla, metsien lähellä. Kaupungin metsistä mainostettiin leviävän parantavaa pihkantuoksua ja lähistöllä mainittiin olevan hyviä paikkoja kävelyretkiä varten.

Lappeenrannan kylpylästä innostui eniten tohtori Max Buch, joka jopa omisti kylpylän muutaman vuoden ajan. Hänen missionsa oli tehdä Lappeenrannasta hyvä ja matkailijoita kiinnostava kylpyläkaupunki. Talteen on jäänyt Buchin esitelmä, jossa hän esitteli keinoja tehdä Lappeenrannasta entistä houkuttelevampi kaupunki matkailijoille.

– Buch opasti kaupunkilaisia, että lutikat tulisi ajaa pois ja huussit pitäisi pitää hajuttomina. Siihen aikaan hotelleja ei ollut, ja kylpylävieraat majoittuivat kaupunkilaisten kodeissa, sanoo Lappeenrannan kylpylöistä kirjan ”Ryöppysuihkuja ja vuoriastuntaa” kirjoittanut Eija-Hilkka Anttila.

Eija-Hilkka Anttila kertoo, että esimerkiksi monet kauppiaat asuivat kesät maatiloillaan ja majoittivat kylpylävieraita koteihinsa. Koko kaupunki eli kylpylän sykkeessä.

Hienoa porukkaa kylpemässä

Kylpylävieraat olivat usein merkittäviä henkilöitä, joista puhuttiin kaduilla ja kirjoitettiin lehdissä. Erityisen paljon kylpijöitä tuli Pietarista.

–1800-luvulla lehdessä julkaistiin luettelot kaikista kylpylävieraista. Listassa oli ammatti, nimi ja asuinpaikka. Erikseen mainittiin, kun vieraana oli jokin merkittävä henkilö, sanoo Eija-Hilkka Anttila. 

Merkittävä muutos kylpyläelämässä oli vuonna 1885 valmistunut rautatie, jonka ansioista Pietarin ja Helsingin välillä matkustavat taiteilijat ja muusikot saattoivat pysähtyä Lappeenrantaan levähtämään ja esiintymään.

Hoitavaa radioaktiivista vettä

Ehkä erikoisin mainoslause keksittiin 1900-luvun puolella, kun vesi havaittiin tieteellisin mittauksin radioaktiiviseksi.

– Vielä 1950-luvulla mainostettiin, että Lappeenrannan kylpylän vesi on radioaktiivisempaa kuin parhaissa keski-eurooppalaisissa kylpylöissä. Ajateltiin, että se auttaa esimerkiksi reumaattisiin vaivoihin, sanoo Anttila.

Sittemmin radioaktiivisuuden mainostamisesta luovuttiin ja nykyisin näkemykset veden laadusta ovat muuttuneet.

– Minulle on kerrottu, ettei vesi ole merkittävissä määrin radioaktiivista. Vesi on edelleen raikasta ja kylmää, sanoo Anttila.