Venäläiset eivät ole hylänneet matkailukeskusta Kiteellä

Kiteen Pajarinhovi on pystynyt kasvattamaan tasaisesti venäläismatkailijoidensa määrää. Tämän on mahdollistanut muun muassa toimiva kanta-asiakasjärjestelmä. Paikkaa hyödyntävät myös monet työn vuoksi tien päällä olevat ihmiset. Perheyritys ei olekaan heittänyt laajenemissuunnitelmiaan romukoppaan.

Kotimaa
Pajarinhovin matkailukeskuksen johtaja Kalle Keskimäki.
Tarja Laitinen / Yle

Kiteen Pajarinhovi on saanut pidettyä kiinni venäläisturisteista. Paikka täyttyy esimerkiksi ensi viikolla, kun Venäjän koululaisten syyslomat alkavat.

– Meillä on tänä vuonna ollut parikymmentä prosenttia kasvua. Syynä on se, että olemme tehneet hyvää markkinointityötä ja on paljon kanta-asiakkaita. Suuri osa meidän venäläisistä asiakkaista tulee Pietarista ja ovat varakasta porukkaa, toteaa matkailukeskuksen johtaja Kalle Keskimäki.

Keskimäen kasvoille nousee ovela virne, kun häneltä kysyy kanta-asiakkuuden mukanaan tuomista eduista. Markkinointisalaisuus. Jotakin sentään usein kysyttynä selviää.

Pienenä olen jo mennyt Venäjälle ja tutustunut siihen kulttuuriin.

Kalle Keskimäki

– Pienenä olen jo mennyt Venäjälle ja tutustunut siihen kulttuuriin, tietää vähän, mitä he haluavat. Paljon on Venäjältä ystäviä, siellä on vähän erilainen kulttuuri ja mentaliteetti, siihen olen päässyt sisään.

Laajeneminen siintää yhä suunnitelmissa

Matkailijoita Kiteen Pajarinhoviin houkuttelevat eläinpuisto ja vesipuisto Aquapark, joka täyttää ensi huhtikuussa viisi vuotta. Kuutostien varteen majoittuu myös paljon työn perässä kulkevia ihmisiä.

– Kyllä he ovat tosi tärkeä osa hiljaisempaan vuodenaikaan, painottaa Kalle Keskimäki.

Kesäisin Pajarinhovilla on tarjota 160, talvisin sata vuodepaikkaa. Tämä ei riitä, vaan etenkin tasokkaasta majoituskapasiteetista on pulaa. Valtatien varteen on kaavoitettu uusi huoneistohotelli ja Pyhäjärven rantaan uusia huviloita.

– Suunnitelmia on paljon, mutta odotetaan tässä, että viimeisin kaavavalitus saataisiin päätökseen, tiedotetaan sitten, kun asiat ovat ajankohtaisia ja varmoja, vastaa matkailukeskuksen johtaja Kalle Keskimäki arvoituksellisesti.

Pajarinhovi työllistää nelihenkisen yrittäjäperheen lisäksi kolmisenkymmentä työntekijää.