1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kansanmusiikki on edelleen pop-musiikin jaloissa – opetus lähinnä yksittäisten opettajien varassa

Kansanmusiikin opetus ei ole jalkautunut musiikkiopistoihin toivotulla tavalla. Kansanmusiikki on musiikkiopistoille lähinnä kirsikkana kakun päällä. Jotta se saisi oman osansa ja pärjäisi rytmimusiikille, olisi sitä tehtävä tutummaksi lapsille ja nuorille.

Kuva: Raila Paavola / Yle

Kansanmusiikin opetus on elpynyt Lappeenrannan musiikkiopistossa. Kipinä tuli kansanmusiikkialan vaikuttaja Sari Kaasisen mukana ja se jatkuu edelleen uuden kanteleensoiton opettajan johdolla. Kanteleen opiskelijoiden lisäksi kansanmusiikkia opetetaan myös muille instrumenteille klassisen musiikin ohella.

– Meillä on nyt vain kantelebändejä. Tavoitteena olisi vielä kansanmusabändi, jossa olisi kanteleiden lisäksi esimerkiksi viulua ja harmonikkaa, toivoo Lappeenrannan musiikkiopiston rehtori Hannele Piippo-Fair.

– Toki tenavien ohjelmistossa on paljon kansanmusiikkia, josta on helppo aloittaa, hän jatkaa.

Nykyään Lappeenrannan musiikkiopistossa on mahdollista suorittaa tutkinto kansanmusiikista. Määrät ovat kuitenkin vain murto-osa kaikista tutkinnoista. Vuosittain suoritettavista noin sadasta tutkinnosta kansanmusiikkia on vain kaksi tai kolme.

– Vielä Lappeenrannan musiikkiopistosta ei ole ponnistanut nuorta muusikkoa, joka olisi lähtenyt jatko-opiskelemaan kansanmusiikin saralle. Tulevaisuuden toivoja ja innostusta kuitenkin löytyy.

Jatko-opinnot harvassa

Mahdollisuus kansanmusiikin jatko-opintoihin on Suomessa harvassa. Opetusta on saatavilla vain Keski-Pohjanmaan konservatoriossa ja Centria-ammattikorkeakoulussa Kokkolassa, Joensuun konservatoriossa ja Karelia-ammattikorkeakoulussa sekä Sibelius-Akatemiassa. Toisaalta myös opintojen pariin hakeutuvat ovat harvemmassa. Sibelius-Akatemiassa on havaittu notkahdusta ja heilahtelua on myös alemmilla koulutusasteilla. Syynä voi olla se, että kansanmusiikki ei ole levinnyt musiikkiopistojen opetustarjontaan toivotulla tavalla.

Kansanmusiikki on musiikkiopistoissa lähinnä kirsikkana kakun päällä

Kirsi Uutinen

– Kansanmusiikki on musiikkiopistoissa lähinnä kirsikkana kakun päällä. Sen pitäisi olla aina saatavilla, eikä mikään erikoisherkku, sanoo Joensuun konservatorion kansanmusiikin linjanjohtaja Kirsi Uutinen.

– Kun 30 vuotta sitten Sibelius-Akatemiassa aloitimme tätä kansanmusiikin opetusta, niin oli ajatus, että se leviäisi enemmän myös musiikkiopistoihin. Tämä on tapahtunut hitaasti ja on valitettavasti vain yksittäisten musiikkiopistojen ja muutamien opettajien varassa, harmittelee kansanmusiikin ainejohtaja Anna-Kaisa Liedes Sibelius-Akatemiasta.

Joensuun konservatoriossa kansanmusiikkia tarjotaan opetuksessa yli genrerajojen. Klassisen ja pop-jazz –musiikin opiskelijat saavat oman osansa kansanmusiikista.

– Tämä on ollut hyvä keino tarjota ja tehdä kansanmusiikkia tutummaksi, sanoo Joensuun konservatorion kansanmusiikin linjanjohtaja Kirsi Uutinen.

Kansanmusiikkia saatava nuoremmille

Kansanmusiikin opetusta pitäisi saada enemmän varhaiselle tasolle, jotta se tulisi tutummaksi ja ottaisi oman tilansa musiikkikentässä. Klassisen musiikin valta on murentunut ja pop- ja rytmimusiikki on ottanut oman osansa siitä.

– Kansanmusiikki on jäänyt pop-kulttuurin jalkoihin. Kansanmusiikin pitäisi vallata myös oma tila ja tehostaa varhaiskasvatusta, sanoo Anna-Kaisa Liedes Sibelius-Akatemiasta.

– Ehkä kansanmusiikki on nimenäkin kärsinyt jonkun inflaation. Jos siitä puhuttaisiin etnomusiikkina, niin saattaisi kiinnostaa nuorisoa enemmän, pohtii Kirsi Uutinen Joensuun konservatoriosta.

Kansanmusiikki on jäänyt pop-kulttuurin jalkoihin

Anna-Kaisa Liedes

Kansanmusiikki on uudistunut viime vuosina helsinkiläinen tanssiteatteri Tsuumi, harmonikkataiteilija Maria Kalaniemi sekä paljon ulkomailla keikkaileva kansanmusiikkiyhtye Frigg. Tavallisille soittolistoille kansanmusiikki ei kuitenkaan ole päässyt.

– Sekin olisi yhdenlaista kasvatusta, että nähtäisiin ja kuultaisiin sitä musiikkia, heittää Sibelius-Akatemian kansanmusiikin ainejohtaja Anna-Kaisa Liedes.

Pyhäinmiestenpäivän viikonloppuna Lappeenrannassa järjestetään kolmatta kertaa Sakonat-kansanmusiikkifestivaali. Ohjelmassa on kansanmusiikkikurssi ja myös kansantanssikurssi. Kurssilla kohtaavat kansanmusiikin, -tanssin ja -laulun harrastajat.